Πολιτική

«Greece and shit… Ο Παπανδρέου είναι τελειωμένος»

Απόρρητα e-mail της εταιρίας Stratfor αποκαλύπτουν πως αντιμετωπίστηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτει η Wikileaks, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα. Αυτή τη φορά αφορούν τα όσα έγιναν, γράφτηκαν, λέχθηκαν μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Η πτώση του είναι θέμα ημερών» έγραφαν οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρίας, που φέρεται να είναι θυγατρική της CIA. Οι Αμερικανοί δεν έκρυβαν τις εκτιμήσεις πως ο τότε πρωθυπουργός είχε υπογράψει το πολιτικό του τέλος, θεωρώντας πως δε θα άντεχε στην πίεση και θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης.

«Δεν μπορώ να βρω εξήγηση. Δεν το είπε καν στον υπουργό Οικονομικών», έγραψε ένας αναλυτής.

Όταν δε ξεκαθαρίστηκε πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος δε θα ήταν η παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, άρχισε το… πανηγύρι και η ειρωνεία. «Ελλάδα και βλακείες» έγραψε ένας από τους αναλυτές, ενώ παρακολουθούνταν λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις στη Βουλή και οι κινήσεις Παπανδρέου-Βενιζέλου.

Προφητικό αποδείχθηκε το μήνυμα του ιδρυτή της Stratfor, Τζορτζ Φριντμαν, προς έναν από τους αναλυτές της εταιρίας του. «Το θέμα δεν είναι αν είναι καλή ιδέα ή όχι. Το θέμα είναι αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει αν συνθηκολογήσει με την Ε.Ε. για το δημοψήφισμα. Όταν το κόστος την πλήξει στο εσωτερικό και δεν υπάρξουν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, η κοινωνία θα μπορούσε να καταστρέψει την πολιτική ελίτ και να κάνει την Ελλάδα ακυβέρνητη.

Ο Παπανδρέου ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο να κάνει την κοινή γνώμη να τα χωνέψει χωρίς αναστολή της βοήθειας από την Ε.Ε. Είναι σε τρομερό σημείο και δεν βλέπω έξοδο γι’ αυτόν. Θα συντριβεί ερήμην του ή από μια οργισμένη κοινωνία σε λίγες εβδομάδες».

Με την άποψη αυτή συμφωνούσε κι άλλος ένας αναλυτής της εταιρίας. «Οι Έλληνες ξέρουν ότι είναι άρρωστοι, αλλά δεν θέλουν το φάρμακο και κανένας δεν θέλει να είναι αυτός που θα το αρνηθεί. Ο Παπανδρέου είναι ούτως ή άλλως τελειωμένος».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέα πυρά Παππά κατά Φάμελλου για την ΕΛΑΣ του Τσίπρα: «Η στρατηγική ψηφίστηκε εν κενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στο ψυγείο»
Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ζητά επαναχάραξη πορείας πριν από τις εκλογές και απορρίπτει τη λογική της ατομικής προσχώρησης στο νέο κόμμα
Νίκος Παππάς
Νάντια Γιαννακοπούλου: Δυσκολεύει αντικειμενικά ο στόχος της πρώτης θέσης για το ΠΑΣΟΚ
Η βουλευτής Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών μίλησε για αυξανόμενη ρευστότητα στην πολιτική σκηνή ενόψει εκλογών, άνοιγμα προς Κέντρο και Κεντροαριστερά και φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών
Νάντια Γιαννακοπούλου, ΠΑΣΟΚ
6
Παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και οδεύει ολοταχώς προς το κόμμα Τσίπρα
«Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και η συγκρότηση της ΕΛΑΣ δημιουργούν διέξοδο και ελπίδα στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησής της
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε εκδήλωση της ΕΛ.ΑΣ 57
Μήνυση κατά Βελόπουλου από τον Σακελλαρίδη και τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς: «Να μπει φραγμός στις ρατσιστικές δηλώσεις»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγορείται για υποκίνηση βίας, με το κόμμα του να απαντά ότι στοχοποιούνται οι πάγιες θέσεις του για το μεταναστευτικό
Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Επιστολή Φεύγα προς Μητσοτάκη: Ζητά επιστροφή Σαμαρά και κατάργηση του νόμου για τα ομόφυλα - «Δεν είμαι εκτός γραμμής»
Ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας εισηγείται τρεις κινήσεις για τη διατήρηση της αυτοδυναμίας, ανοίγοντας ευθέως ζητήματα που αγγίζουν λεπτές ισορροπίες εντός της κυβερνητικής παράταξης
Φεύγας και Μητσοτάκης
43