Πολιτική

Η ακτινογραφία των δημοσκοπήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου και η «μάχη» Κωνσταντοπούλου – Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση

Πρώτη στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Κονταροχτυπήματα» για ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στην 5η θέση για την εκτίμηση ψήφου

Ένα νέο πολιτικό τοπίο αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις τόσο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τα άλλα κόμματα, με την υπόθεση των Τεμπών να αναδεικνύεται ο καταλύτης των ανακατατάξεων που φέρουν κερδισμένο το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την Πλεύση Ελευθερίας.

Στο πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή, και όπως αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά πρώτη αλλά με απώλειες, η αντιπολίτευση αποτυπώνεται να αδυνατεί να συγκροτήσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας και το ΠΑΣΟΚ να δέχεται στενό «μαρκάρισμα» στη δεύτερη θέση από την Πλεύση Ελευθερίας.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και η μάχη για τη δεύτερη θέση

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, αυτή της Metron Analysis για το MEGA και της Pulse για τον SKAI, αποτυπώνουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει σταθερό προβάδισμα του δεύτερου κόμματος, το οποίο δεν είναι απαραίτητα το ΠΑΣΟΚ.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, πρώτη και με διαφορά εξακολουθεί να είναι η Νέα Δημοκρατία με 26,4% παρουσιάζοντας πτώση 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η Πλεύση Ελευθερίας έχει αλματώδη άνοδο των ποσοστών της, και, στην εκτίμηση ψήφου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 14,6%, με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι στην τρίτη θέση με 13,3%.

Τέταρτο κόμμα η Ελληνική Λύση με 9,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,3%, η Νίκη με 4,7%, και η Φωνή Λογικής με 3,9%. 

Να μη πιάνουν τον πήχη του 3% για είσοδο στη Βουλή αποτυπώνονται η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ 25, το Κίνημα Δημοκρατίας και οι Σπαρτιάτες.

Στη μέτρηση της Pulse, στην εκτίμηση ψήφου, η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται να έχει ακριβώς με το ίδιο ποσοστό με το ΠΑΣΟΚ (14%).

Η Νέα Δημοκρατία, πρώτη στην κατάταξη, συγκεντρώνει 27,5% και στην τέταρτη θέση βρίσκεται Ελληνική Λύση με 9,5%. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ «κονταροχτυπιούνται» για την πέμπτη θέση με 8%, και ακολουθούν η ΝΙΚΗ μαζί με την Φωνή Λογικής με 4%.

Μάλιστα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σήμερα εμφανίζεται ως εκφραστής του αντισυστημικού χώρου, προηγείται σημαντικά στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών. Λαμβάνει ποσοστό 50% (δημοσκόπηση Metron Analysis), και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 37%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 30%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29% και ο Σωκράτης Φάμελλος με 28%.

Η «ανάγνωση» του Μεγάρου Μαξίμου

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την Πλεύση Ελευθερίας ως «κόμμα των Τεμπών» και προσάπτουν στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι εργαλειοποιεί στον μέγιστο την εθνική τραγωδία και ότι έχει μονοθεματική αντιπολιτευτική ατζέντα.

Κάποια άλλα «γαλάζια» στελέχη, εκτιμούν ότι η δυναμική της Πλεύσης Ελευθερίας μπορεί να κάνει πιο πειστικό το αφήγημα περί σταθερότητας ή ακυβερνησίας.

Όσον αφορά στις δημοσκοπικές «πτήσεις» της Νέας Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς σταθερά δηλώνουν ότι η κυβερνητική παράταξη θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας, το 2027, με βάση το συνολικό έργο που θα έχει παράξει ως τότε.

Χωρίς να υποβαθμίζουν την υπόθεση των Τεμπών και τις πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση από τους χειρισμούς της στο θέμα, οι πολίτες σε ποσοστό 48% θεωρούν την ακρίβεια και την οικονομία τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας (metron analysis). Η κρίση των θεσμών φτάνει στο 17%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: «Πείτε μας αν μιλούσε ο Ανδρουλάκης με τον Χατζηδάκη» – «Πολιτική αλητεία, ανακαλέστε τα ψεύδη»
«Τον διαψεύδουμε κατηγορηματικά», υπογραμμίζει ο κ. Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι «παζάρια το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει» και αυτό «ας το χωνέψει και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
Νίκςο Ανδρουλάκης
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
15
Μαρινάκης για Ανδρουλάκη: Ενώ ήταν σε συνεννόηση με εμάς για τις Ανεξάρτητες Αρχές έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση
«Σε δυο βάρκες» πατούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον κυβερνητική εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αναφορικά με τις συνεννοήσεις...
Παυλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: «Η πολιτική δεν είναι μανιφέστα, τρέμω τι θα ακούσουν τα αυτάκια μας»
Απάντησε και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις Ανεξάρτητες Αρχές λέγοντας πως προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τη ΝΔ ενώ έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, πάτησε σε δύο βάρκες και έπεσε στη μέση
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Γεωργιάδης τρολάρει τον Ανδρουλάκη για το κόκκινο γαρύφαλλο: Η έλευση του κόμματος Τσίπρα έχει άμεσες επιπτώσεις
«Μήπως τελικά στόχος του κ. Γεωργιάδη είναι να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως πιο γραφικός πολιτικός;» αναρωτιέται ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 28
Το «μανιφέστο» Τσίπρα για την «κυβερνώσα Αριστερά της νέας εποχής» και την προοδευτική συμπαράταξη
Το προγραμματικό κείμενο επικεντρώνεται στην ανάγκη για τη συμπαράταξη των τριών βασικών ρευμάτων της σύγχρονης αριστεράς: της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας
Αλέξης Τσίπρας 111