Πολιτική

Η “απάντηση” Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές – Το πλάνο του Πρωθυπουργού με… φόντο τον κορονοϊό

Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τις τελευταίες ημέρες. Τι λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το μυαλό όλων ασφαλώς είναι στραμμένο στην ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου και την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, που θα αποτελέσει κι ένα πρώτης τάξης τεστ για την επιστροφή στη “νέα κανονικότητα” που δημιουργεί ο κορονοϊός. Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που ψιθυρίζουν ή ακόμη και… φωνάζουν σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Και δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και στελέχη ή βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες στο Kontra Channel είχε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή, καθώς δεν μπορεί να εφαρμόσει πλέον το πρόγραμμα, για το οποίο εκλέχθηκε.

Τι λέει το Μαξίμου για τις εκλογές

Η απάντηση, όμως, από το Μαξίμου είναι κατηγορηματική: όχι, και πάλι όχι. Ο πρωθυπουργός φέρεται να μην επιθυμεί οποιαδήποτε συζήτηση και να απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αν και ασφαλώς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων – με τελευταία αυτή της Metron Analysis για το Mega – όχι απλώς καταγράφουν συντριπτική υπεροχή της ΝΔ και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, αλλά επιπλέον κάποιες από αυτές προβλέπουν ακόμη και αυτοδυναμία της ΝΔ σε συνθήκες απλής αναλογικής! Αυτό, άλλωστε, είναι και το επιχείρημα “γαλάζιων” στελεχών που έφτασε πράγματι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τις προηγούμενες ημέρες στο Μαξίμου και τέθηκε και στον πρωθυπουργό.

Στο… μυαλό του Μητσοτάκη

Οι συνθήκες, ωστόσο, που δημιουργεί η πανδημία κυρίως στην οικονομία, ο κίνδυνος να επιστρέψει το φθινόπωρο δριμύτερη, αλλά και η προοπτική των διπλών εκλογών, λόγω της απλής αναλογικής, λειτουργούν ούτως ή άλλως αποτρεπτικά. Κυρίως όμως η θεσμική νοοτροπία που διακατέχει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπει αυτές τις μέρες κλείνουν οποιαδήποτε συζήτηση. Όπως λένε, άλλωστε, και συνεργάτες του πρωθυπουργού, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επιστροφή στην κανονικότητα – έστω στη “νέα κανονικότητα” που δημιουργεί ο κορονοϊός.
Και συγκεκριμένα:
– Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εστίασε αποκλειστικά στην οικονομία και τη διαχείριση της επόμενης μέρας της υγειονομικής κρίσης στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, αλλά επιπλέον παρέμενε στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης κι έκανε χρήση της τριτολογίας, θέλοντας να εκπέμψει κατ’ αυτόν τον τρόπο το μήνυμα επιστροφής και στην πολιτική και κοινοβουλευτική κανονικότητα.
– Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη ζήτησε από τους υπουργούς του να επιταχύνουν έτι περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και προανήγγειλε την κατάθεση και ψήφιση 26 νομοσχεδίων από τη Βουλή έως τα τέλη Ιουλίου, με το Σώμα να λειτουργεί δίχως θερινά τμήματα όλο το καλοκαίρι.
– Μεθαύριο Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα την ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία. Το ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη θα επαναλαμβάνεται σε μηνιαία βάση, ενώ η συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα γίνει δια ζώσης και με τις απαραίτητες… αποστάσεις ασφαλείας και όχι με τηλεδιάσκεψη, σηματοδοτώντας συμβολικά με την έξοδο του πρωθυπουργού από το Μαξίμου την άρση της καραντίνας και σε πολιτικό επίπεδο.

Click4more: ΣΥΡΙΖΑ: 30 Αυγούστου ή 6 Σεπτεμβρίου οι πιθανότερες ημερομηνίες για εκλογές

Τα στοιχεία αυτά συναινούν, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, στην υλοποίηση ενός σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης που ξεδιπλώνεται σε φάσεις και είναι μακροπρόθεσμο, έχοντας δηλαδή οτιδήποτε άλλο από έναν ορίζοντα «βλέποντας και κάνοντας» που θα ευνοούσε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Και προσθέτουν ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Πιθανός ο ανασχηματισμός

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς θα μπορούσε να αποκλείσει κάποιες περιορισμένες ή εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η αξιολόγηση των υπουργών με βάση το “βαθμολόγιο” του κ. Μητσοτάκη και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου ούτως ή άλλως θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σ’ αυτές τις αλλαγές και απομένει να φανεί εάν ο κορονοϊός θα λειτουργήσει ανασταλτικά ή θα επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις.
Για πολλούς π.χ. η υπόθεση των voucher και της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων και το “φρένο” του πρωθυπουργού ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν τέτοιες διορθωτικές κινήσεις. Όμως, σε κάθε περίπτωση τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί εάν δεν συντελεστεί πρώτα μια κάποια επιστροφή στη “νέα κανονικότητα”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης για Τσίπρα: «Αν μου κάνει μήνυση για τη βαλίτσα, θα ζητήσω facebook live στη δίκη»
Ο υπουργός Υγείας επανήλθε στους ισχυρισμούς περί χρηματοδότησης από τη Βενεζουέλα, σχολίασε το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε την ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών
Άδωνις Γεωργιάδης
Φουλ επίθεση από ΕΛΑΣ σε Κυριάκο Μητσοτάκη: Μιλήστε με ονόματα όχι με γαβγίσματα, αλλιώς βουλώστε το
Η ΕΛΑΣ κλιμακώνει τη σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητεί στοιχεία για τα «γραμμάτια» που ο πρωθυπουργός καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα και επαναφέρει την καταγγελία για τη ρύθμιση υπέρ των τραπεζιτών
Η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα 29
Βουλή: Live η συζήτηση για το νομοσχέδιο με τα μέτρα της ΔΕΘ – Μειώσεις φόρων, ενισχύσεις και νέος επενδυτικός λογαριασμός για παιδιά
Οι βασικές παρεμβάσεις έχουν διαφορετικούς χρόνους εφαρμογής, με μέτρα που αφορούν άμεσα ήδη στο φορολογικό έτος 2026, καθώς και άλλα που ενεργοποιούνται από 1.1.2027 ή ολοκληρώνονται το 2028
Η Ολομέλεια της Βουλής
ΕΛΑΣ για τις εκλογές στις ΗΠΑ: Κέρδη για την Αριστερά, αιχμές για τη στάση της Αθήνας
Ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΛΑΣ διαβάζει τη νίκη των Δημοκρατικών ως αποδοκιμασία του Ντόναλντ Τραμπ και ζητά από την κυβέρνηση να θέσει «κόκκινες γραμμές» στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον
Αλέξης Τσίπρας
Γιώργος Γεραπετρίτης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Εάν η Τουρκία παρεμποδίσει το καλώδιο τότε θα βρει απέναντί της την Ελλάδα
«Το τουρκικό μνημόνιο είναι μία περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως «δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως συνέπεια στην πράξη»
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης 17
O Άδωνις Γεωργιάδης συγχαίρει τον Γκας Μπιλιράκης για τη νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές: «Έχει δώσει μάχες για τα F35»
Ένα υπέροχο νέο για την Ελλάδα μας! έγραψε στην ανάρτησή του στο Χ ο Άδωνις Γεωργιάδης - Ο ομογενής Γκας Μπιλιράκης επανεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
Άδωνις Γεωργιάδης