Η απάντηση της ΓΓΕΕ μετά την αποκάλυψη εγγράφου από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα

Στο δημοσίευμα του liberal.gr απαντά η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τονίζοντας πως πρόκειται για “ψευδές, παραπλανητικό και προσβλητικό”.

Το δημοσίευμα παρουσίαζε μια νέα εξέλιξη στο σάλο που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έστειλε τηλεγράφημα σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν σε δηλώσεις του σε πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του είχε ζητήσει δημοψήφισμα για τη Θράκη. Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και σε υψηλότατους τόνους. Λίγες ώρες μετά, όμως, το ΑΠΕ πήρε πίσω το τηλεγράφημα, έστειλε διόρθωση και ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον ανταποκριτή του στην Άγκυρα, Άρη Αμπατζή.

 

 

Το δημοσίευμα έφερνε στο φως δυο έγγραφα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Στο πρώτο, που έχει σταλεί στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και στον γγ Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο (το ΑΠΕ άλλωστε υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης) ο τίτλος είναι “δήλωση Ερντογάν για δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της δυτικής Θράκης”.

 

Ακολουθεί η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

 

“Σε ψευδές, παραπλανητικό και προσβλητικό για την ΓΓΕΕ και τα στελέχη της δημοσίευμα της ιστοσελίδας Liberal.gr, ο ανώνυμος συντάκτης του διείδε «αρρυθμίες» της υπηρεσίας μας, αναφορικά με το θέμα το οποίο προέκυψε με τη δήλωση Ερντογάν για «Εθνικό Συμβόλαιο». Επ’ αυτού του θέματος, και σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της ΓΓΕΕ, διευκρινίζονται τα εξής:
1. Στις 13.30 της 17ης Οκτωβρίου 2016, τηλεγράφημα του ΑΠΕ/ΜΠΕ κάνει αναφορά στις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν.
2. Στις 14.52 της ίδιας ημέρας, το Γραφείο Τύπου Εξωτερικού (ΓΤΕ) Άγκυρας ενημερώνει για την ύπαρξη του δημοσιεύματος, παραθέτοντας τα σχετικά αποσπάσματα.
3. Στις 15.48, το ίδιο ΓΤΕ διαπιστώνει ότι υπάρχει μεταφραστικό λάθος στο ως άνω δημοσίευμα του ΑΠΕ και, με Ορθή Επανάληψη του προηγούμενου εγγράφου, ενημερώνει άμεσα σχετικά τη διεύθυνση Α4 του Υπουργείου Εξωτερικών, την Πρεσβεία στην Άγκυρα και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
4. Στις 18.24, το ΑΠΕ/ΜΠΕ αποστέλλει διορθωτικό τηλεγράφημα για το ίδιο θέμα.

Ως εκ τούτων, από την απλή χρονική παράθεση των γεγονότων προκύπτει πως η Υπηρεσία μας δεν φέρει ευθύνη για το μεταφραστικό λάθος του συνεργάτη του ΑΠΕ/ΜΠΕ, αλλά αντιθέτως, εντόπισε εγκαίρως το σφάλμα και προέβη στις αναγκαίες κινήσεις. Σημειώνεται πως τα υπηρεσιακά σημειώματα του Γραφείου Τύπου της Άγκυρας και κάθε Γραφείου Τύπου Εξωτερικού έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες και δεν πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα, για προφανείς λόγους. Γι’ αυτό, διετάχθη ήδη από το ΓΓ Λευτέρη Κρέτσο Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η διαρροή των σχετικών εγγράφων.
Εν συνεχεία, ο ανώνυμος συντάκτης του Liberal καταγγέλλει τη ΓΓΕΕ και τον Γενικό Γραμματέα για «υπηρεσιακές αυθαιρεσίες» και «κομματικές προτεραιότητες», με υπονοούμενα και ψευδείς ισχυρισμούς. Αντί άλλης απάντησης επισημαίνεται πως, σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι συνηθιζόταν στο παρελθόν, δεν έχει γίνει ούτε μία τοποθέτηση σε Γραφείο Τύπου του Εξωτερικού βάσει κομματικών κριτηρίων. Η ΓΓΕΕ ήταν η πρώτη Δημόσια Υπηρεσία που εφάρμοσε αντικειμενικό σύστημα μετακινήσεων στελεχών στο εξωτερικό με μοριοδότηση, κατ’ εφαρμογήν του ν. 4339/2015.
Επίσης, ο ανώνυμος συντάκτης έχει το θράσος να κατηγορεί το Γραφείο Τύπου Νέας Υόρκης για το «περούκα-gate», αντί να ζητήσει από τον πολιτικό βραχίονα των συμφερόντων της διαπλοκής, τη Νέα Δημοκρατία, να καταδικάσει τα όσα ευτράπελα εκ πρώτης όψεως, αλλά ανησυχητικά στην ουσία τους συνέβησαν στη Νέα Υόρκη.
Καταγγέλλεται, τέλος, στέλεχος του Γραφείου Τύπου Παρισίου ότι τάχα παρανόμως συνυπηρετεί στο ίδιο Γραφείο με τη σύζυγό του, και επιπλέον ότι θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Προς αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνεται ότι ο εν λόγω υπάλληλος έχει ενάμισι χρόνο υπηρεσίας ακόμη μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, βρίσκεται τοποθετημένος με το καθεστώς της συνυπηρέτησης για παντρεμένα ζευγάρια – όπως ορίζει ο νόμος – και αμείβεται με μισθό εσωτερικού. Μιλάει άπταιστα αραβικά και ήταν ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του ΓΤΕ στο Κάιρο. Για αυτό του ζητήθηκε να συνεπικουρήσει τον άρτι αφιχθέντα αντικαταστάτη του κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Να υπενθυμίσουμε στο Liberal.gr και στους ανώνυμους «insiders» που το τροφοδοτούν με υπηρεσιακά έγγραφα ότι το 2015 η νυν πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παρέλαβε δύο Γραμματείες σε κατάσταση αποσύνθεσης, που είχαν μετατραπεί σε μονταζιέρες εξυπηρέτησης και προβολής του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα και της κυβέρνησης που εκπροσωπούσε.
Αυτό που προφανώς ενοχλεί τους εκδότες του Liberal.gr είναι το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διενήργησε με απόλυτη επιτυχία και διαφάνεια το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος απέφερε πάνω από 250.000.000€ στο Δημόσιο, εκ των οποίων το 1/3 έχει ήδη εισπραχθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η υπηρεσία και τα στελέχη της δέχονται τις συνεχείς αήθεις επιθέσεις των φερέφωνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ως εδώ, όμως! Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λειτουργεί έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία των στελεχών της που βάλλονται αδίκως – και έτσι θα συνεχίσει”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Lockdown: Η χαλάρωση ίσως… αργήσει – Τι σκέψεις υπάρχουν για τα σχολεία

Lockdown: Η χαλάρωση ίσως… αργήσει – Τι σκέψεις υπάρχουν για τα σχολεία

Αναμονή στην κυβέρνηση για τα νεότερα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών. "Ο δρόμος ίσως είναι αργός αλλά πιο ασφαλής" το μήνυμα του Μητσοτάκη. Ο προβληματισμός για το άνοιγμα της αγοράς.
ΣΥΡΙΖΑ: Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού των τεστ;

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού των τεστ;

Ερωτήματα για την συρρίκνωση του αριθμού των τεστ θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σημερινό σχόλιο του γραφείου Τύπου. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: “Στην επιδημιολογική εικόνα που ... Διαβάστε περισσότερα
Γεννηματά: Να μην χρησιμοποιηθεί η πανδημία ως πρόσχημα για να καταργηθούν εργασιακά δικαιώματα

Γεννηματά: Να μην χρησιμοποιηθεί η πανδημία ως πρόσχημα για να καταργηθούν εργασιακά δικαιώματα

«Η κρίση της πανδημίας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων», σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά πραγματοποίησε ... Διαβάστε περισσότερα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στους φιναλίστ για βραβείο που αφορά στην βελτίωση της κοινωνίας μέσω της τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στους φιναλίστ για βραβείο που αφορά στην βελτίωση της κοινωνίας μέσω της τεχνολογίας

Στην τελική τετράδα υποψηφίων για το Society Medal, διεθνές βραβείο που απονέμεται φέτος για πρώτη φορά από το British Computer Society βρίσκεται και ο υπουργός ... Διαβάστε περισσότερα
Χατζηδάκης: Επιταχύνεται η δημοπράτηση μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε Λαμία, Λιβαδειά και Βόρειο Έβρο

Χατζηδάκης: Επιταχύνεται η δημοπράτηση μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε Λαμία, Λιβαδειά και Βόρειο Έβρο

Tην εφαρμογή της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τρεις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, βάσει του άρθρου 7 του Ν. 2881, εισηγήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός ... Διαβάστε περισσότερα
Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ – «Εμβληματική μεταρρύθμιση» λέει ο Μητσοτάκης

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ – «Εμβληματική μεταρρύθμιση» λέει ο Μητσοτάκης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ που προβλέπει αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο θα κάνει «ποδαρικό» στη Βουλή το νέο έτος. Ο ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας: «Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στο τέλος της εβδομάδας για το τι θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου»

Πέτσας: «Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στο τέλος της εβδομάδας για το τι θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου»

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου οπότε και -θεωρητικά- λήγει το lockdown. «Η ατομική συμπεριφορά όλων μας μπορεί να μας οδηγήσει στον θρίαμβο ή την ήττα» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μητσοτάκης για το ελληνικό rapid test: Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο δημόσιο

Μητσοτάκης για το ελληνικό rapid test: Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο δημόσιο

Εμβληματική δράση χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ανάπτυξη ελληνικού rapid test τονίζοντας πως «είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της ελληνικής επιστημονικής ... Διαβάστε περισσότερα

Σχολιάστε