Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι «κόκκινες γραμμές» και οι συμφωνίες που προωθούνται

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι «κόκκινες γραμμές» και οι συμφωνίες που προωθούνται

Με ξεκάθαρα οριοθετημένη ατζέντα ετοιμάζεται η Αθήνα να υποδεχτεί σε περίπου δύο εικοσιτετράωρα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στα θέματα που δυνητικά θα μπορούσε να βάλει στο τραπέζι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως έχει κάνει σαφές ότι είναι ανυποχώρητη στις εθνικές «κόκκινες γραμμές» και ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η ατζέντα επίσημα αφορά στη «θετική ατζέντα», δηλαδή στην οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, στη συνεργασία στο Μεταναστευτικό και στην Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.).

Καζάν – καζάν προσέγγιση ζητά ο Ερντογάν

Την Πέμπτη, στη σύντομη παραμονή του στην Αθήνα, θα φανεί τι ακριβώς εννοεί ο Ερντογάν όταν διαμηνύει πως επιθυμεί προσέγγιση καζάν – καζάν (αμοιβαία επωφελή).

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον «πήχη» των προσδοκιών, ωστόσο εκτιμούν ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να μπουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε μία καλύτερη βάση και ευελπιστούν να διατηρηθεί η ηρεμία που παρατηρείται μετά το καλοκαίρι σε θάλασσα και αέρα, μετά από μία μακρά περίοδο προκλήσεων και εμπρηστικής ρητορικής.

Τι προβλέπει η συμφωνία για το Μεταναστευτικό

Με εξαίρεση το Μεταναστευτικό, τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας αφορούν θέματα «χαμηλής πολιτικής”.
Η συμφωνία για τις μεταναστευτικές ροές προετοιμάζεται από τον Σεπτέμβριο από τα αρμόδια υπουργεία και υπό την εποπτεία των κ.κ. Καιρίδη και Σοϊλού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συμφωνηθεί η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, μία ελληνική και μία τουρκική, με υπηρεσιακούς παράγοντες και απόφαση τις δύο πλευρές, οι οποίες θα έχουν συνεχή επαφή, και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των διακινητών σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο.
Παράλληλα δύο Λιμενικοί, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος, θα εγκατασταθούν αντίστοιχα στη Σμύρνη και σε ένα ελληνικό νησί, το οποίο μένει να συμφωνηθεί.
Πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία, και εφόσον η Τουρκία μείνει πιστή σε αυτή, θα έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε..

Η «θετική» ατζέντα Ελλάδας – Τουρκίας.

Επιπλέον, την ώρα που θα συναντάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρίσκεται σε εξέλιξη η υπογραφή περίπου 20 μνημονίων συνεργασίας μεταξύ υπουργείων των δύο χωρών.
Μεταξύ άλλων, προωθείται η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του Invest in Turkey αλλά και στον ναυπηγο-κατασκευαστικό τομέα, η σύγκλιση της 4ης Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού και του 9ου Forum για τον Τουρισμό, η συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης, η τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, η αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, η σύγκληση της Μεικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, η υπογραφή συμφωνίας για την κοινωνική ασφάλιση και την κτιριακή αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού των Κήπων στον ‘Εβρο αλλά και η συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις