Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η ελληνική πρόταση στους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια – Tα οφέλη για τους δανειολήπτες – Άμεσα οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις

Η ελληνική πρόταση στους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια – Tα οφέλη για τους δανειολήπτες – Άμεσα οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις

Μαξίμου και δανειστές αισιοδοξούν πως είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου
– Κάθε δανειολήπτης θα αξιολογείται ανάλογα με το πώς αποπληρώνει τόσο τις τράπεζες όσο και το Δημόσιο
– Θα ενισχυθούν τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας ώστε να εκδικάζονται γρήγορα οι προσφυγές των δανειοληπτών
– Η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί άμεσα την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό με τις δύο πλευρές να δηλώνουν αισιοδοξία πως είναι εφικτή η συμφωνία πριν τις 18 Αυγούστου, προκειμένου να μην χρειαστεί ένα δάνειο γέφυρα που θα φέρει νέα προαπαιτούμενα για τη χώρα.

Ένα από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι τα κόκκινα δάνεια με την Ελλάδα να έχει καταθέσει ήδη την πρότασή της προς τους δανειστές. Η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία μιας δημόσιας αρχής πιστοποίησης φερεγγυότητας, αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και το νόμο Δένδια, αλλά και τη δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Αυτή η δημόσια εταιρεία θα εκδίδει ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης, υπάρχει η δημιουργία Αρχής η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τον δανειολήπτη ανάλογα με το πόσο καλά εξυπηρετεί τις οφειλές του τόσο στις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, προβλέπονται επίσης δημιουργία διευθύνσεων και γραφείων σε όλη τη χώρα, τα οποία θα έχουν ως αρμοδιότητα την ενημέρωση των δανειοληπτών, προκειμένου να ξέρουν τις λεπτομέρειες για τη ρύθμιση των δανείων τος.

Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει προς τους δανειστές την ενίσχυση των ειρηνικοδικείων, έτσι ώστε οι προσφυγές των οφειλετών με το νόμο Κατσέλη να εκδικάζονται γρηγορότερα και να μην στοιβάζονται οι υποθέσεις. Ωστόσο, τα δεδομένα θα αγριέψουν για τους λεγόμενους επαγγελματίες κακοπληρωτές.

Η εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων θα έχει και τη συμμετοχή του Δημοσίου με μειοψηφικό πακέτο. Σε αυτό τον φορέα θα μεταφέρονται τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών και αυτός ο φορέας θα αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα κακά δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Μάχη με τους δανειστές για τις συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, την Παρασκευή οι δανειστές θα έχουν στα χέρια τους την τελική πρόταση του Μαξίμου για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει αύξηση κατά πέντε χρόνια της ηλικιας εξόδου για συνταξιοδότηση τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει συμφωνηθεί ήδη να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο 2016-2021, αλλά η εφαρμογή θα είναι άμεση. Πάντως, πλέον ισχύει πως το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα είναι το 67ο έτος ηλικίας και για μειωμένη σύνταξη τα 62 χρόνια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε