Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις γυναικείες φυλακές Θήβας, εγκαινίασε ξενώνα απεξάρτησης

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις γυναικείες φυλακές Θήβας, εγκαινίασε ξενώνα απεξάρτησης

Τον ξενώνα αλλά και την νέα 24ωρη λειτουργία της Θεραπευτικής Κοινότητας του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών εγκαινίασε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατά τον χαιρετισμό της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι χάρις στον ξενώνα αυτόν, οι κρατούμενες που έχουν ξεκινήσει θεραπεία απεξάρτησης μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες ολόκληρο το 24ωρο. «Μακριά από το κελί της φυλακής, σε ένα περιβάλλον ασφαλές και αξιοπρεπές, πλαισιωμένες από την ομάδα του θεραπευτικού προσωπικού, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να οδηγηθούν στην πλήρη απεξάρτηση, αλλά και στην ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους», ήταν τα λόγια της. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο δρόμος φαίνεται μακρύς και δύσκολος, αλλά, μέσα από τον καινούργιο αυτόν χώρο γίνεται βατός και υπόσχεται την έξοδο προς μια ζωή αυτόνομη και δημιουργική» και πρόσθεσε: «Ο εγκλεισμός παύει να είναι ανυπόφορος, η στέρηση της ελευθερίας δεν βαραίνει όσο πριν, τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και οι ελπίδες για μια δυναμική επανεκκίνηση ζωντανεύουν».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «οι κρατούμενες, γυναίκες ευάλωτες και ψυχοσυναισθηματικά τραυματισμένες, έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, να ενισχύσουν την αυτογνωσία τους, να αναγνωρίσουν τις αιτίες του εθισμού τους και τις επιβαρυντικές συνθήκες που τις οδήγησαν στην παραβατικότητα. Να αισθανθούν ότι δεν είναι ανυπεράσπιστες και εγκαταλελειμμένες και ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη, τη μέριμνα και την αγάπη των θεραπευτών και εμπλεκόμενες ενεργά στη διαδικασία της προσωπικής τους αλλαγής, μπορούν να πάρουν και πάλι στα χέρια τους το αύριο».

Καταλήγοντας, συνεχάρη τους υπεύθυνους του προγράμματος για τις ακάματες προσπάθειές τους να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση, στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι, μέσω των προγραμμάτων αυτών, όλο και περισσότερες αποφυλακιζόμενες θα επανέλθουν στην κοινωνία απελευθερωμένες από τα δεσμά της χρήσης, εξοπλισμένες με δεξιότητες, ικανές να δημιουργήσουν σχέσεις αληθινής επικοινωνίας. «Γυναίκες που θα έχουν αποβάλει τον φόβο και θα έχουν μετατρέψει το οδυνηρό τους βίωμα σε δύναμη ζωής» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την πτέρυγα των φυλακών με τις κρατούμενες μητέρες και τα παιδιά τους.

Τo KΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ με έδρα την Αθήνα δραστηριοποιείται με μονάδες στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «’Αγιος Παύλος», στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, στον Συμβουλευτικό Σταθμό Λειβαδιάς. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει συμβουλευτική υποστήριξη κρατουμένων στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, στο Κατάστημα Κράτησης ‘Αμφισσας και στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου. Μεταξύ των μονάδων του συγκαταλέγονται και τρεις (3) Θεραπευτικές Κοινότητες για κρατούμενους, στα Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού Ι & ΙΙ και στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών. Διαθέτει επίσης Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων στην πόλη της Αθήνας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις