Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Κεραμέως στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έκανε τίποτα για τα σχολεία όλο το καλοκαίρι

Η Κεραμέως στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έκανε τίποτα για τα σχολεία όλο το καλοκαίρι

Για το απόλυτο μπάχαλο στην παιδεία κάνουν λόγω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί η έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης στο θέμα του κορονοϊού.

«Χωρίς καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η υπουργός Παιδείας «άφησε όλο το ωφέλιμο διάστημα του καλοκαιριού ανεκμετάλλευτο αντί να προσπαθήσει να θωρακίσει τον χώρο της εκπαίδευσης».

«Αντίθετα, τον Ιούλιο η μόνη μέριμνα της κ. Κεραμέως ήταν η ψήφιση του νόμου υπέρ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων. Λίγο νωρίτερα είχε θεσμοθετήσει την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις των δημοτικών σχολείων, ενώ τον Αύγουστο, -όταν σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο- το υπουργείο Παιδείας ασχολείτο με τον κομματικό έλεγχο των Διευθυντών Εκπαίδευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Click4more Νέα ανάρτηση για να “μαζέψει” τα… ασυμμάζευτα ο Γαβρόγλου μετά την σεξιστική επίθεση στην Κεραμέως

Και πρόσθεσε πως για την υπουργό Παιδείας η λύση είναι δύο πάνινες μάσκες, το πλύσιμο των χεριών και… το παγουρίνο. «Φυσικά και πρέπει να τηρηθούν όσα προτείνουν οι ειδικοί» είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας. Αλλά αρκούν; Δεν ακούσαμε κουβέντα για την τήρηση των αποστάσεων και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για τεράστια πολιτική ευθύνη  καθώς το υπουργείο γνώριζε από τον Μάιο ότι θα έχουμε  δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Τα σχολεία θα ανοίξουν με την ίδια μαθητική πυκνότητα που είχαν τα περασμένα έτη, χωρίς καμία βελτίωση στην κτιριακή υποδομή, χωρίς πρόσθετες αίθουσες, χωρίς πρόσθετους εκπαιδευτικούς, με μια γενικόλογη αναφορά σε προσλήψεις αναπληρωτών, χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς», λένε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνιακή και επικίνδυνη χρήση του μέσου όρου των 17 μαθητών ανά τάξη από την υπουργό Παιδείας, υπογράμμισε πως παρέλειψε να αναφέρει πως σε ολόκληρη την Ελλάδα 997.000 μαθητές, δηλαδή το 75% του μαθητικού πληθυσμού, φοιτούν σε τάξεις που υπερβαίνουν τους 17 μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τον Ιούνιο, πρότεινε τη λειτουργία τμημάτων 12-15 μαθητών.

«Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μπορούσαν να εξευρεθούν χώροι με τη συνδρομή των δήμων και άλλων φορέων. Η ευθύνη είναι σοβαρή. Ελπίζω, να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους».

Εν τω μεταξύ χθες υπήρξε κινητοποίηση από την ΟΛΜΕ. Δάσκαλοι και καθηγητές φορώντας μάσκες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας «τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, εύρεση χώρων προκειμένου να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες, καθώς επίσης και αυξημένο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών σε μία φάση για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές.

Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ομοσπονδίες ζητούν αύξηση χρηματοδότησης, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (πχ μάσκες, αντισηπτικά, κ.λπ.), τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, καθώς επίσης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις