Πολιτική

Η κοινωνία δοκιμάζεται – Τα κόμματα και οι πολιτικοί θα περάσουν στην επόμενη μέρα;

Τα σημαντικότερα ευρήματα στη δημοσκόπηση της GPO είναι περισσότερο εκείνα που αφορούν την ψυχολογία και τις απόψεις των πολιτών για τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, και λιγότερο οι μικρές - αλλά ενδιαφέρουσες - μεταβολές στους πολιτικούς συσχετισμούς, που καταγράφονται και σε αυτή την έρευνα.

Συγκεκριμένα:

• Παρά το γεγονός ότι 2 στους 3 είναι αισιόδοξοι ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ, οι μισοί Έλληνες είμαστε απαισιόδοξοι για το ξεπέρασμα της κρίσης και 2 στους 3 απαισιόδοξοι ότι δεν θα βελτιωθεί η ζωή μας τα επόμενα 2 χρόνια.

• Το 90% θεωρεί άδικη τη φορολογική πολιτική, το 54% αναποτελεσματική και το 60% ούτε καν αναγκαία.

• Το 55% πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει με μείωση της φορολογίας και απλούστευση του φορολογικού συστήματος. Υπάρχει άραγε πολιτική δύναμη είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση να ακούσει και κυρίως να κάνει πολιτική πράξη αυτή την αντίληψη;

• Η πλειοψηφία 54% διαφωνεί επίσης με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

• Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Συνεπώς η κοινωνία βιώνει μια κατάσταση μεγάλης ανασφάλειας, με τη μεσαία τάξη να συρρικνώνεται και να νιώθει περισσότερο φόβο παρά ελπίδα.

• Η επιχείρηση «νόμος και τάξη» που ασκείται ως τώρα από την κυβέρνηση, διαμόρφωσε για ένα διάστημα μια άλλη ατζέντα, βοήθησε τουλάχιστον προσωρινά τη ΝΔ και κυρίως τον Αντ. Σαμαρά. Αυτή η στρατηγική όμως έχει οριακές προοπτικές, γιατί η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας στο παρελθόν μιλούσε η ΝΔ, ζει έναν εφιάλτη οικονομικής καταστροφής και δεν πείθεται πολιτικά από μια μόνιμη ατζέντα περί βίας, άκρων κλπ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει προφανώς να επανακαθορίσουν την στρατηγική τους, καθώς η πολιτική τους πρόταση και προοπτική τώρα είναι θαμπές.

• Απ’ τα καθεαυτά «πολιτικά» ερωτήματα, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το 76% θεωρεί ότι αν ο Α. Τσίπρας γίνει Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να καταργήσει το μνημόνιο. Στην πραγματικότητα, επομένως, η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανή εναλλακτική πολιτική λύση μέσα στα πλαίσια που κινείται η χώρα. Στο μέλλον και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνεται ως προς το αν μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα αυτή την κατάσταση και όχι αν θα οδηγήσει ρε ριζική ανατροπή της. Αυτή η μεταβολή, αν οριστικοποιηθεί, θα επιφέρει ανακατατάξεις μέσα στο κόμμα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφί» Κακλαμάνη κατά Κικίλια για την «υιοθεσία» του παιδιού του 53χρονου λιμενικού: «Οι υπουργοί να κοιτούν τα υπουργεία τους και να μην χτυπούν ανοικτές πόρτες»
Το 2010, με ομόφωνη απόφαση, η Βουλή αποφάσισε για τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος των Ενόπλων Δυνάμεων, να στηρίζει τα παιδιά τους οικονομικά. Το 2011 το μέτρο επεκτάθηκε γενικότερα σε όλους τους ένστολους
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης 9
«Σφάχτηκαν» Κέλλας και Λιακούλη στη Βουλή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - «Αποτύχατε παταγωδώς», «Αυτά που λέτε είναι εκτός πραγματικότητας»
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι είναι σοκαριστική η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στον εμβολιασμό των ζώων παρά τις οδηγίες του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ
Ευαγγελία Λιακούλη
Αιχμές για φωτογραφική διάταξη στην διαμάχη της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Μίνω Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών τους
Η υπουργός Τουρισμού ήταν η πρώτη που έκανε χρήση της διάταξης η οποία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι απαντούν Μαρινάκης και Φλωρίδης
Όλγα Κεφαλογιάννη στη Βουλή
37