Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Μητσοτάκης Ερντογάν

Το γεύμα με Τραμπ καθυστέρησε το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 16.50 ώρα Ελλάδος και έχει ξεπεράσει τη μια ώρα.
Με ανοιχτά χαρτιά αλλά και… όρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραντεβού με τον Ερντογάν.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Κύπρο, διαμηνύει η Αθήνα.
Το newsit.gr θα σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο.

Με ανοιχτά χαρτιά και συγκεκριμένες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Η συνάντηση θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων ετών, υπό το πρίσμα των εξελίξεων της τελευταίας εβδομάδας και την κλιμακούμενη ένταση που επιχειρούν οι γείτονες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει όλα τα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα, καλώντας την Άγκυρα να αναδιπλωθεί προς το συμφέρον της και προς αποφυγή της πλήρους απομόνωσής της.

Η συνάντηση βγήκε εκτός προγράμματος εξαιτίας του γεύματος που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε 8 ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός. Άρχισε λίγα λεπτά πριν τις πέντε ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 16.30. Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν μια παγωμένη χειραψία και στην συνέχεια κάθισαν στο τραπέζι με τις αντιπροσωπείες τους. Από την ελληνική πλευρά είναι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Από την τουρκική πλευρά είναι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (η θέση έχει καταργηθεί) και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο πρωθυπουργός την ώρα της χειραψίας και απευθυνόμενος στον Ερντογάν του είπε: «Συγγνώμη για την καθυστέρηση ήμουν με τον Πρόεδρο Τραμπ» για να του απαντήσει ο Τούρκος Πρόεδρος: «Το ξέρω». Δείτε το βίντεο:

Το newsit.gr θα σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο.

Τις τελευταίες ώρες αυτό που έχει προηγηθεί είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου είπε μεταξύ άλλων ότι «Περιμένουμε από τους γείτονές μας να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» καθώς και ότι «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ».

Click4More Μητσοτάκης σε Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο

Επίσης προηγήθηκε η κλειστή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη και σύμφωνα με πολλούς ίσως και να συζητήθηκε το θέμα Ελλάδας – Τουρκίας όπως και το γεύμα με τον Τραμπ όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έθετε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο γεύμα αυτό ο Τραμπ είπε στους 8 ηγέτες που φιλοξενούσε ότι τα έξοδα είναι δικά του…

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για ζητήματα που είναι ξεκάθαρα και λυμένα – όπως π.χ. μια τουρκική απαίτηση περί συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Κύπρο – ενώ ο διάλογος για οποιοδήποτε ζήτημα περνά απαραίτητα μέσα από τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις