Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η κυβέρνηση θέλει τους δήμους… “απέναντι” στον Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση θέλει τους δήμους… “απέναντι” στον Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ
Φωτογραφία Eurokinissi

Τη δυσαρέσκεια που έχει δημιουργηθεί σε αρκετούς δημάρχους – ακόμα και σε κάποιους που πρόσκεινται στην ΝΔ – για το θέμα της απόδοσης του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση προκειμένου να διαταράξει τις σχέσεις των τοπικών αρχόντων με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αφουγκραζόμενος τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει σε πολλούς αιρετούς σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ έσπευσε να δηλώσει ότι η «ατζέντα» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι “κοντά στις πάγιες θέσεις” του αυτοδιοικητικού οργάνου, βάζοντας, όμως, ως προϋπόθεση τη μη αντικατάσταση των τακτικών πόρων από τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων.

Οι πληροφορίες λένε ότι πολλοί δήμαρχοι επικοινώνησαν ήδη με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ενημερωθούν τι πιθανότητες υπάρχουν να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο. Ο αρμόδιος υπουργός Αλέξης Χαρίστης ζήτησε από όλους να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους καθώς και την άποψη τους για το θέμα.

Με βάση λοιπόν αυτή την ανησυχία ξεκίνησε από χθες ένα μπαράζ κυβερνητικών  δηλώσεων ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε και η ανάδειξη της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη περί οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος την πρόταση Μητσοτάκη να αποδίδεται ο ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση την χαρακτήρισε πρόταση «Φράνκενστάιν» ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι πρόθεση του αρχηγού της ΝΔ δεν είναι η ενίσχυσή των δήμων, αλλά η παραχώρηση υπηρεσιών τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Αυτό που επιχειρείται είναι να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση η λογική της πλήρους ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και εξήγησε: «Δηλαδή, πλούσιοι δήμοι με ισχυρό κτιριακό απόθεμα στην επικράτειά τους θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν σημαντικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και άρα να παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες στους δημότες τους. Ενώ δήμοι που δεν θα έχουν σημαντικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν μπροστά τους δύο δυνατότητες: είτε να συρρικνώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους πολίτες τους, είτε -και αυτός είναι ο πυρήνας του σχεδίου- να αναγκαστούν να εκχωρήσουν σε επιχειρηματικά συμφέροντα βασικές λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι προνοιακές δομές, η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση πολιτών κ.λπ.».

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η πρόταση είναι αντισυνταγματική ενώ επεσήμαιναν ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί θα ενισχύσει τις περιφερειακές ανισότητες.

Έφερναν μάλιστα ως παράδειγμα  τους δήμους της  Κηφισιάς και του Ψυχικού, οι οποίοι θα έχουν μια τεράστια εισροή χρήματος. Από την άλλη μεριά -έλεγαν – δήμοι που βρίσκονται σε χαμηλότερες ζώνες και έχουν χαμηλότερης αξίας ακίνητα, θα έχουν  πολύ λιγότερα έσοδα από ό,τι έχουν σήμερα.

Οι δήμοι θα αναγκαστούν για να αντικαταστήσουν τις επιδοτήσεις που παίρνουν, από το κεντρικό κράτος, αυξάνοντας βραχυπρόθεσμα τον ΕΝΦΙΑ, για να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες.

Το δεύτερο σημείο που επισημαίνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έχει να κάνει με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες.

«Κάποιος ο οποίος έχει μεγάλη περιουσία, σε απόλυτο αριθμό, σε χρήματα δηλαδή, θα ευνοούνταν πολύ περισσότερο από κάποιον ο οποίος έχει μια μικρή περιουσία, καθώς η μείωση είναι οριζόντια. Αν υποτεθεί ότι κάποιος σήμερα πληρώνει 100€ για τον ΕΝΦΙΑ, θα κερδίσει 30 ευρώ με βάση την πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Αν υποτεθεί, όμως, ότι πληρώνει 100.000€ για τον ΕΝΦΙΑ θα ευνοηθεί κατά 30.000€», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις