Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η Λαγκάρντ “αδειάζει” τον Τσίπρα – “Αναβρασμός” στην κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου, προκάλεσε η νέα τοποθέτηση της Λαγκάρντ η οποία σχεδόν ταυτίζεται με εκείνη του Σόιμπλε στο προηγούμενο Eurogroup και την οποία απέρριψε η κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης θεωρούν ότι η γενική διευθύντρια δεν λειτούργησε καθόλου, όπως έδειχναν οι προηγούμενες θέσεις του Ταμείου και τώρα φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που χαρακτηρίζουν “άδειασμα” τη στάση της Λαγκάρντ.

Στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στου Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το χειρισμό της υπόθεσης. Και όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος σχεδόν τα πάντα τώρα εξαρτώνται από την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν βρεθεί φόρμουλα με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση, χωρίς προηγουμένως να αποφανθεί το ΔΝΤ ότι το χρέος είναι βιώσιμο, τότε είναι πολύ πιθανό το θέμα να λήξει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Δηλαδή να συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση, αφού πλέον η ποσοτική χαλάρωση και όχι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος έχει γίνει ο κυρίαρχος στόχος των κυβερνητικών χειρισμών.

Αν όχι, τότε ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου και θα επιχειρηθεί να ληφθεί μία ισχυρή πολιτική δέσμευση σε αυτό το όργανο, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του newsit.gr της περασμένης εβδομάδας το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει καθόλου ασχοληθεί με το θέμα της ένταξης στο QE χωρίς προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ενδεχόμενο αυτό, θα εξετάσει μετά την απόφαση που θα πάρει το Eurogroup στις 15 Ιουνίου, πράγμα που ερμηνεύεται προσπάθεια της ΕΚΤ να αφήσει ανοιχτό το “παράθυρο” για έναν συμβιβασμό, που θα δίνει τη δυνατότητα στη διοικητικό συμβούλιο, υπό προϋποθέσεις να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Οσον αφορά στη γαλλική πρόταση για ρύθμιση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ φαίνεται πως έχει χάσει έδαφος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε