Παρασκευή, 12 Απρ.
24oC Αθήνα

Η Λίνα Μενδώνη για τη ροζ σημαία: Η Τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται

Η Λίνα Μενδώνη για τη ροζ σημαία: Η Τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται
Eurokinissi

Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, την αντίθεσή της στην απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη να αποσυρθεί η ροζ σημαία από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη εξέφρασε και η Λίνα Μενδώνη. Τον υπουργό Εξωτερικών έχει, πάντως, καλύψει πολιτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Τη διαφωνία της με την εντολή που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης να κατέβει το έργο της Γεωργίας Λαλέ με τη ροζ σημαία που δημιούργησε από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στον real fm η κ. Μενδώνη σχολίασε με απόλυτη σαφήνεια ότι «η Τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται, αυτή είναι η πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Εξηγήσεις, στο μεταξύ, για την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη, έθιξε το ζήτημα στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής και είπε «διαφωνώ με αυτό που έγινε, να μη λογοκρίνουμε την τέχνη».

«Κανένας δεν συζητά λογοκρισία της τέχνης», φέρεται να απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την άποψη ότι εάν είχε “ανέβει” το έργο σε οποιαδήποτε ιδιωτική γκαλερί, δεν θα υπήρξε πρόβλημα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας το ελληνικό προξενείο είναι «στενό ελληνικό κράτος» με αποστολή των διπλωματικών αρχών να είναι και η ανάδειξη των εθνικών συμβόλων.

Στην ίδια γραμμή, ωστόσο, με τους διαφωνούντες, κινήθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, λέγοντας αρχικά ότι «δεν έχει παρακολουθήσει το θέμα» και δηλώνοντας αμέσως μετά ότι «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε». «Οι καλλιτέχνες έχουν μία ελευθερία και καλά την έχουνε», ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο που προκάλεσε αρχικά την αντίδραση του προέδρου της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού και εκτίθετο στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, αποκαθηλώθηκε τελικά με απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις