Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Η πρόταση δυσπιστίας έφερε πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Γιατί αναφέρθηκε σε «κοκορομαχίες» ο Κασσελάκης

Η πρόταση δυσπιστίας έφερε πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Γιατί αναφέρθηκε σε «κοκορομαχίες» ο Κασσελάκης

Αυτό για το οποίο μιλούσαν πάντα θεωρητικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, η συνεργασία στο κοινοβούλιο ήρθε μέσα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην οποία συνέβαλε ενεργά και το κόμμα της αξιωματικής  αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι  η συνεργασία μεταξύ των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ ήταν πάρα πολύ καλή και ιδιαίτερα αποδοτική σε ό,τι αφορά την συγγραφή του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, καθώς έγιναν αποδεκτές και οι προτάσεις  της Κουμουνδούρου.

Σημείωναν μάλιστα ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν υπήρξε καθόλου κλίμα καχυποψίας, αλλά αντίθετα καλή διάθεση και θετικές προσθέσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα κείμενο το οποίο να περιλαμβάνει όλα τα θέματα τα οποία θέλουν να αναδείξουν τα δύο κόμματα.

Το κλίμα ικανοποίησης  στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αρχική σκέψη πολλών στελεχών της Κουμουνδούρου ήταν ότι η πρόταση δυσπιστίας ίσως δεν χρειαζόταν την συγκεκριμένη στιγμή.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ συντάχθηκε με την πρόταση δυσπιστίας μίλησε για μια «κοκορομαχία», μια «διαδικασία-σόου που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προς την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».

Ο συγγραφέας του άρθρου κατέγραψε στην πραγματικότητα τους ενδοιασμούς που είχαν κάποια από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και πολύ καιρό στο να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατάθεση μίας πρότασης δυσπιστίας.

Τα όσα εμφανίστηκε να πιστεύει ο Στέφανος Κασσελάκης για την κοινοβουλευτική διαδικασία σχολιάστηκαν, άλλωστε μέσα στην Βουλή από τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μάκη Βορίδη.

Θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί

Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου δήλωσε πάντως ότι τα κυβερνητικά στελέχη. «Θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί. Πρέπει να φύγουν άμεσα. Με εκλογές. Να σταματήσει εδώ ο κατήφορος της χώρας. Να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση της μονταζιέρας για το έγκλημα των Τεμπών, της ακρίβειας, των υποκλοπών, της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και του κράτους Δικαίου».

Στελέχη της Κουμουνδούρου απάντησαν εν τω μεταξύ χθες (26.03.2024) και στο γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση  του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προσφυγή της χώρας σε εκλογές με την παρουσία  διεθνών παρατηρητών.

Όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται πάντοτε με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Το ίδιο συμβαίνει παγίως σε όλες τις χώρες που ανήκουν στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη).

Επομένως δεν  μιλάμε για πρωτάκουστη πρακτική για τα ελληνικά δεδομένα.

Έλεγαν ακόμα  ότι στις τελευταίες εκλογές (Μάιος 2023) έχουν γίνει και συγκεκριμένες συστάσεις από τον Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (ODIHR).

Το ODIHR είναι ο θεσμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)

Πρόσθεταν μάλιστα ότι… «Ο λόγος που ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της παρατήρησης στις εκλογές, έχει να κάνει με τους ίδιους τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε άμεσα η παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές:

Για τη δράση ενός αυτοαποκαλούμενου επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως παρακράτος σε βάρος της λειτουργίας των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών».

Τα θεσμικά και δημοκρατικά ατοπήματα

Οι ίδιοι άνθρωποι επεσήμαιναν ότι αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο ιστορικό θεσμικών και δημοκρατικών ατοπημάτων:

Η αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων για το έγκλημα των Τεμπών, με τρόπο που ενισχύει το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους, και σκοπό, μεταξύ άλλων, να επιδράσει ανάλογα στις έρευνες και τα συμπεράσματα της Δικαιοσύνης, είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Κυβερνητικοί παράγοντες που συνδέονται με το πρωθυπουργικό γραφείο ελέγχονται για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών, ενάντια στις ανάγκες απρόσκοπτης διερεύνησης του τόπου της τραγωδίας.

Μέσα στον Μάρτιο ομολογήθηκε η υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ομογενών που διατηρούσε το Υπουργείο Εσωτερικών, από το κόμμα της ΝΔ. Ένα ακόμη σκάνδαλο που θέτει άμεσα ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών.

Προηγουμένως, ζήσαμε ένα σκάνδαλο υποκλοπών από την ΕΥΠ και μέσω παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, το οποίο ήταν αρκετό για να «ρίξει» τρεις κυβερνήσεις και όχι μόνο μία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις