Πολιτική

Η πρόταση του Ποταμιού για τις τηλεοπτικές άδειες – Οι 5 άξονες

Την πρόταση του Ποταμιού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών παρουσίασε, στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική…» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προκειμένου να του παρουσιάσει την πρόταση του κόμματός του.

Η πρόταση όπως αναφέρει το Ποτάμι προβλέπει την ύπαρξη περισσότερων καναλιών, εργαζομένων, χρημάτων στα δημόσια ταμεία, διαφάνειας ως προς την προέλευση των χρημάτων που επενδύονται στην τηλεόραση, αλλά και επιλογών (στην ενημέρωση και τον πολιτισμό)

Οι πέντε βασικοί άξονες:

1. Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η θητεία του είναι απολύτως ορισμένη χωρίς παρατάσεις.

2. Ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης έως 10 τηλεοπτικών σταθμών.

Οι άδειες έχουν δεκαετή ισχύ και δίνονται μετά από διαγωνισμό που διενεργείται από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με όρους και προϋποθέσεις που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι αιτούντες άδεια θα πρέπει να πληρούν εκτός από τις οικονομικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η στελέχωση του σταθμού, ο αριθμός των εργαζομένων, οι άξονες του προγράμματος του και η παραγωγή – και το κόστος παραγωγής – ελληνικού προγράμματος, είναι ανάμεσα στα κριτήρια που εξετάζει το ΕΣΡ.

3. Νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το Δημόσιο (προμηθευτές του δημοσίου και εργολάβοι δημοσίων έργων) δεν μπορεί να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών που κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς.

4. Κάθε αδειοδοτούμενος καταβάλλει εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ παράλληλα θεσπίζεται ετήσιο τέλος χρήσης συχνότητας και το οποίο θα αντιστοιχεί σε 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού.

5. Κάθε έτος διενεργείται έλεγχος των βασικών οικονομικών και ποιοτικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους και τη συμμόρφωσή τους στο νόμο. Η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, η εξυπηρέτηση τυχόν τραπεζικού δανεισμού, οι δεσμεύσεις για την παραγωγή ελληνικού προγράμματος καθώς και η συνεπής καταβολή μισθών στους εργαζόμενους, είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται κάθε χρόνο. Μη συμμόρφωση με αυτές τις υποχρεώσεις επιφέρουν άμεση ανάκληση της άδειας μετά από απόφαση του ΕΣΡ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις του ανάφερε ότι  «Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική. Θα πρέπει δηλαδή, η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχει κάνει ένα λάθος, να σεβαστεί την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση, για περισσότερο ελληνικό πρόγραμμα και να ξανασυζητήσει στο κοινοβούλιο μια νέα νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Βούτσης υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και από και πέρα είναι ανοιχτός να συζητήσουμε, τις επόμενες μέρες, τις προτάσεις για τη σύνθεση του ΕΣΡ και πιθανές νέες αποφάσεις»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το δίλημμα της κάλπης και τα «όπλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη
«Μετωπική» επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Νίκο Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο της ανακοίνωσης των προγραμμάτων τους από το βήμα της ΔΕΘ - Τα ποιοτικά δημοσκοπικά ευρήματα για τη ΝΔ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στον ΣΕΛΠΕ: «Πρέπει να σεβόμαστε τον πολίτη, δεν είμαστε εκ προοιμίου αναντικατάστατοι» – Πρόκληση και εργαλείο η AI
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, τον ανταγωνισμό από τις κινεζικές πλατφόρμες και την ανάγκη η ανάπτυξη της οικονομίας να φτάνει στην τσέπη των πολιτών
Κυριάκος Μητσοτάκης
Δημοσκόπηση Pulse: Στο 11,5% η διαφορά ΝΔ και ΕΛΑΣ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Ποιοι θα ψήφιζαν Σαμαρά, πού στρέφονται οι αναποφάσιστοι
Στο 30% ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός - Πώς αξιολογούνται οι προτάσεις της ΔΕΘ - Στο 54% η ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
Τσίπρας και Μητσοτάκης 91
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Φιντάν για το Αιγαίο: «Η Ελλάδα δικαιούται να διασφαλίζει την άμυνά της - Η Τουρκία διατηρεί το casus belli»
Η Αθήνα απορρίπτει τις αιτιάσεις της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και απαντά στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας που χαρακτήρισε τη στρατιωτική παρουσία «απειλή»
Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης 5
Δημοσκόπηση Opinion Poll: ΝΔ 31%, ΕΛΑΣ 15,9% – Τρίτο το ΠΑΣΟΚ, η Καρυστιανού μπαίνει Βουλή με 4,8%
Οκτακομματική Βουλή, με 126 έδρες στην «γαλάζια» παράταξη - Στο 16,9% οι αναποφάσιστοι - Πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ - «Αγκάθι» η ακρίβεια
Τσίπρας, Καρυστιανού, Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης
55
Οι κινήσεις Κασιδιάρη για τις εκλογές μετά την αποφυλάκιση: Το σενάριο της Ένωσης των Ελλήνων, τι ισχύει για Νίκη και Παλμό
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Live News, στο μικροσκόπιο βρίσκονται κόμματα εκτός Βουλής - Τη Δευτέρα αναμένεται να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα επόμενα βήματά του
Ηλίας Κασιδιάρης, αποφυλάκιση
7
Νέες «φωτιές» στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες: Μετά το άνοιγμα Πάνα στην ΕΛΑΣ, η Αναστασίου δείχνει ΣΥΡΙΖΑ - Συνάντηση Ανδρουλάκη με βουλευτές
Δεύτερη παρέμβαση μέσα σε δύο ημέρες ανοίγει τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες – Η Χαριλάου Τρικούπη είχε χαρακτηρίσει «άστοχες προσωπικές απόψεις» τις δηλώσεις Πάνα
Αναστασίου, Ανδρουλάκης, Πάνας
11