Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η πρώτη αληθινή συναίνεση; Κοινό μέτωπο κοινωνικών εταίρων – κυβέρνησης στα εργασιακά απέναντι στους δανειστές

Η πρώτη αληθινή συναίνεση; Κοινό μέτωπο κοινωνικών εταίρων – κυβέρνησης στα εργασιακά απέναντι στους δανειστές

– Κατρούγκαλος: «Δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών»
– Εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση συμφώνησαν σε: επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, μη καθιέρωση του λοκ άουτ (ανταπεργίας)
– Για τον κατώτατο μισθό συμφωνήθηκε να ορίζεται με διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και όχι με διοικητικό τρόπο από την κυβέρνηση

Ασπίδα σε περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και επαναφορά βέλτιστων εργασιακών πρακτικών, προτάσσουν η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι και κατά πάσα πιθανότητα και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό προέκυψε κατά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι φορείς εργαζομένων και εργοδοτών συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την μη καθιέρωση του λοκ άουτ (ανταπεργίας) και τον ορισμό του κατώτερου μισθού με διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και όχι με διοικητικό τρόπο από την κυβέρνηση, ενώ είπαν όχι και στις ομαδικές απολύσεις.

Η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και στη συνέχεια να δοθεί στη δημοσιότητα το κοινό κείμενο στο οποίο έχουν συμφωνήσει, το οποίο αναμένεται να αποδεχθούν και τα άλλα κόμματα της Βουλής.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας κατά τη διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις και όπως έλεγε στο newsit.gr «θα είναι πολύ δύσκολο στο κουαρτέτο και στο ιδίως στο ΔΝΤ να επιμείνει σε άλλες θέσεις από εκείνες που έχουν υιοθετήσει οι κοινωνικοί εταίροι και αναμένεται να αποδεχθούν και τα άλλα κόμματα της Βουλής».

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για τα εργασιακά, πράγμα που θα έπρεπε να γίνει και για τα άλλα ζητήματα ώστε να αποκρουστούν οι τραγικές και επώδυνες ρυθμίσεις και μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, μέτρα που στο παρελθόν προκάλεσαν τεράστια ανεργία, φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού και οικονομική καταστροφή.

«Το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών». Όπως είπε, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Γι’ αυτό το λόγο, οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε, «θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα». «Έτσι, πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε