Πολιτική

Η Ζωή έκανε το… θαύμα της και έφερε την Επιτροπή στα μέτρα της!

Τα πάνω - κάτω έφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να πετύχει το στόχο της και να φέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Άλλαξε τη σύνθεση όλης της Επιτροπής!
 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε μια τελευταία απόπειρα να υπάρξει μέχρι τις 10 το βράδυ απαρτία στην Επιτροπή Θεσμών, ώστε να πάρει απόφαση στο αίτημα να κληθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και να εξεταστεί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Ζήμενς καθώς και να σταλούν τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της 6ης Ιουλίου, προχωρά η πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Έτσι, μετά την τέταρτη κατά σειρά αποτυχημένη προσπάθεια να υπάρξει απαρτία, η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε τη διακοπή για δύο ώρες της Επιτροπής Θεσμών, προκειμένου να καταβάλει νέα προσπάθεια ώστε δημιουργηθεί τελικά πλειοψηφία με το ένα τέταρτο των μελών της, δηλαδή συνολικά πέντε βουλευτές.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών προσήλθαν μόνον 3 βουλευτές, όλοι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Ενότητας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Ραχήλ Μακρή, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου που αντικατέστησε τον Θανάση Πετράκο και ο Θωμάς Κοτσιάς, ενώ το παρών τους έδωσαν και τα μη μέλη και βουλευτές του ίδιου κόμματος, Δημήτρης Στρατούλης, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Γιάννης Σταθάς.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση τόσο κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όσο και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους κατηγόρησε μεταξύ άλλων για αντισυνταγματικές συμπεριφορές.

Η πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε την άποψη ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, θα πρέπει, αν δεν καρποφορήσει και η τρίτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το πολιτικό συμβούλιο για την αναζήτηση σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής, με απόφαση της που είχε αναρτηθεί στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια, είχε προχωρήσει στην αντικατάσταση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και όρισε τη νέα σύνθεση της.

Επικαλούμενη το άρθρο 29 παράγραφος 5 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «σε περίπτωση που δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τα κόμματα τους αντικαταστάτες των μελών της Επιτροπής ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει τους βουλευτές που θα μετέχουν σε κάθε σύνθεση του Τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη και την τυχόν προτίμηση τους», η κ. Κωνσταντοπούλου επανασυγκρότησε τη νέα 20μελή σύνθεση της Επιτροπής Θεσμών ως εξής:

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αλέξης Μητρόπουλος, Όλγα Βαλαβάνη, Όλγα Βαλαβάνη, Γιάνης Βαρουφάκης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Χαρίλαος Τζαμακλής, Βασίλης Τσίρκας, Νίκος Φίλης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γιάννης Τραγάκης, Νίκη Κεραμέως, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Πετράκος, Μιχάλης Αρβανίτης, Σπύρος Λυκούδης, Μανώλης Συντυχάκης, Νικόλαος Μαυραγάνης και Γιάννης Δριβελέγκας.

Όπως είπε, προχώρησε στην ενέργεια αυτή, αφού τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όσο και ο γραμματέας του κόμματος Χρήστος Μαντάς παρά την επιστολή που τους απέστειλε δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της για να αντικαταστήσουν τους 3 βουλευτές όπως όφειλαν να κάνουν και την ίδια στάση κράτησε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μη ορίζοντας αντικαταστάτη του καθώς ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΕΛ.Α.Σ.: Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα – «Χωρίς στρατηγική η ελληνική εξωτερική πολιτική»
Το κόμμα επικρίνει τον πρωθυπουργό επειδή, όπως αναφέρει, περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για το τουρκικό casus belli, χωρίς να θέσει συγκεκριμένους όρους στο ΝΑΤΟ
ΕΛΑΣ
Νοτοπούλου μετά την παραίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά έχουμε ακόμη πολλές σελίδες να γράψουμε»
Η πρώην βουλευτής χαρακτήρισε την απόφασή της «βαθιά προσωπική και δύσκολη, αλλά κυρίως πολιτική», αφήνοντας αιχμές για την πορεία του κόμματος και δηλώνοντας παρούσα στον προοδευτικό χώρο
Κατερίνα Νοτοπούλου 9
Νίκος Ανδρουλάκης: Η ΝΔ βλέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως εμπόδιο, για το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της οικονομίας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για τις ΜμΕ, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για Ταμείο Ανάκαμψης, ακρίβεια, φορολογία, ενέργεια και πρόσβαση στη χρηματοδότηση
Ανδρουλάκης, ομιλία στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου δίνει την «καθαρή λίστα» των οργάνων την Παρασκευή, αλλά η Κεντρική Επιτροπή μυρίζει μπαρούτι
Μετά τις αιχμές Παππά και Αλεξιάδη για αδιαφάνεια, η αναπληρώτρια γραμματέας απαντά ότι η επικαιροποιημένη σύνθεση της Κ.Ε. θα αναρτηθεί στο site του κόμματος - Στο βάθος η μάχη για τους συσχετισμούς και η κόντρα με Πολάκη
Σωκράτης Φάμελλος
Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη για ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά: «Σιωπή» απέναντι στην αναβάθμιση της Τουρκίας
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» κατηγορεί τον πρωθυπουργό για μη άσκηση βέτο και κάνει λόγο για στάση που, όπως υποστηρίζει, δεν υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα
Μαρία Ιουστινιανού 23