Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιερός πόλεμος για τη “Μακεδονία” – Άγρια κόντρα ΥΠΕΞ – Εκκλησίας

Μακεδονία Εκκλησία κυβέρνηση ΥΠΕΞ

Νέο βαθύτατο ρήγμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία προκαλεί το Σκοπιανό και η ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ. πως δεν θα δεχτεί τον όρο “Μακεδονία” ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγό του στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Μπορεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων που προγραμματίζονται αλλά διεμήνυσε ότι η Εκκλησία έχει λόγο και διαφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στο όνομα της ΠΓΔΜ. Η θέση αυτή της Εκκλησίας προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πως η Εκκλησία «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της “Μακεδονίας”» ήρθε η αντίδραση του ΥΠΕΞ.

Μια αντίδραση που προκαλεί σάλο!

Κύκλοι ΥΠΕΞ: Η Εκκλησία συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή;

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασαν με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους την ανακοίνωση της Εκκλησίας. Και μάλιστα έθεσαν πέντε θέματα. Το πρώτο (σ.σ. κι εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη αίσθηση και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις) είχε να κάνει με το αν «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;».

Δεύτερον, πηγές του ΥΠΕΞ εξέφραζαν απορία αν η ηγεσία της Εκκλησίας «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας». Τόνισαν δε πως ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της.

«Μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.

Το τρίτο θέμα που έθεσαν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ ήταν πως «η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Τέταρτον, η ηγεσία της Εκκλησίας εγκαλείται διότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις» και μάλιστα «σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η ίδια «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της».

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».

Μητροπολίτης Σιάτιστας: Είναι το λιγότερο ντροπή!

Στους κύκλους του ΥΠΕΞ που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην Εκκλησία απάντησε ο μητροπολίτης Σιάτιστας Παύλος. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (11.01.2018) στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα τόνισε πως η Εκκλησία ούτε να παρέμβει θέλει ούτε να πάρει αποφάσεις.

«Είναι τραγικό, εκείνοι που έβγαλαν την ανακοίνωση να χαρίζουν το λαό στη Χρυσή Αυγή. Η ιστορία της εκκλησίας δεν είναι ιστορία σιωπής και μουγγαμάρας. Μήπως θέλουν να μας πουν ότι η Χρυσή Αυγή σιτίζει το λαό; Μια τέτοια δήλωση είναι το λιγότερο ντροπή και θα έπρεπε να την αποφύγει εκείνος που την έκανε», τόνισε μεταξύ άλλων.

Κουμουτσάκος: Να ανακαλέσει ο Κοτζιάς

Θέση στο θέμα πήρε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ανακαλέσει.

«Ακούμε με προσοχή και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Σκοπιανό, η οποία άλλωστε είναι λογικό να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και να ενδιαφέρεται και για την έντονη εκκλησιαστική διάσταση του θέματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων, όπως πάντα, την έχουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες και γνωρίζουν όλες τις πτυχές των σύνθετων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Είναι όμως απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό να ταυτίζει η ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών τις εθνικές ευαισθησίες και τον πατριωτισμό με τον εξτρεμιστικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κοτζιάς διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα που οφείλει να διορθώσει άμεσα» τονίζει στη δήλωσή του ο Γ. Κουμουτσάκος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις