Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο αναφέρεται ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Real News”, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση”.

“Η Τουρκία ενοχλείται. Γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει μέσω και επισήμων δηλώσεων ότι θα επαναλάβει”, σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως ο φράχτης “είναι ένα θέμα που, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αφορά το έδαφός μας την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας”.

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως “η Ελλάδα θα είναι πάντα ανοιχτή στη συνεννόηση και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με κάθε άλλο κράτος υπό την αυτονόητη προϋπόθεση φυσικά ότι οι συνομιλητές της ασπάζονται, λόγω και έργω, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας”.

Click4more: Δένδιας: Ανησυχούμε για τις τουρκικές κινήσεις, γι αυτό ενισχύουμε τις δυνάμεις στον Έβρο

“Διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ως οφείλει να κάνει κάθε φιλειρηνική χώρα. Το γεγονός όμως ότι επιβάλλεται να λαμβάνουμε μέτρα, όπως η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, είναι ενδεικτικό του ότι, επί του παρόντος, τα επίπεδο συνεννόησης υπολείπεται πολύ από το επιθυμητό”, επισημαίνει.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ακόμη πως στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις για το ζήτημα του Έβρου και κανείς από τους βουλευτές που συμμετείχαν δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση για σχετικές δηλώσεις του όταν τις διάβασε αυτολεξεί.

“Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Από τότε που ανέλαβα τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, φροντίζω πάντα να ενημερώνω τα κόμματα, με στόχο τη σύμπνοια και τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον”, σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: “Δεν θα επιτρέψω, όμως καθ’ όσον μπορώ, να γίνει η εξωτερική πολιτική της χώρας κονίστρα κομματικών παιγνίων και να υποστεί άλλη μια φορά βλάβη ο τόπος”.

Όσον αφορά στα βέλη που δέχθηκε ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι η κριτική είναι πάντοτε καλοδεχούμενη, όπως και η προσωπική διαφωνία, όχι όμως “με κακόβουλα, υποβολιμαία σχόλια και ενορχηστρωμένη ακροδεξιά εκστρατεία δυσφήμησης που αλλού στοχεύει”. “Η χώρα έχει ακριβά πληρώσει τους κατ’ επάγγελμα και όχι κατά πεποίθηση επικαλούμενους την πατρίδα”, προσθέτει.

Αναφορικά με ενδεχόμενες νέες μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα του παρελθόντος και είναι έτοιμοι να επιτελέσουν το καθήκον τους στο ακέραιο.

Γεωτρήσεις της Τουρκίας νότια της Κρήτης

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να πραγματοποιήσει τις απειλές της και να προχωρήσει σε γεώτρηση στην περιοχή νότια της Κρήτης, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως η πολιτική των κανονιοφόρων που έχει επιλέξει να επαγγέλλεται η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί.

“Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την υποστήριξη πρωτίστως της Ε.Ε., αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας”, καταλήγει ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για F-35 και casus belli: «Ιστορική ανορθογραφία» – «Κανείς δεν ξέρει τι είναι»
Ο Μαρκ Ρούτε σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» για τα ελληνοτουρκικά - Η ακλόνητη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και το «μαγικό» 5% στις αμυντικές δαπάνες των μελών του
Μαρκ Ρούτε, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
12
ΕΛ.Α.Σ.: Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα – «Χωρίς στρατηγική η ελληνική εξωτερική πολιτική»
Το κόμμα επικρίνει τον πρωθυπουργό επειδή, όπως αναφέρει, περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για το τουρκικό casus belli, χωρίς να θέσει συγκεκριμένους όρους στο ΝΑΤΟ
ΕΛΑΣ
Νοτοπούλου μετά την παραίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά έχουμε ακόμη πολλές σελίδες να γράψουμε»
Η πρώην βουλευτής χαρακτήρισε την απόφασή της «βαθιά προσωπική και δύσκολη, αλλά κυρίως πολιτική», αφήνοντας αιχμές για την πορεία του κόμματος και δηλώνοντας παρούσα στον προοδευτικό χώρο
Κατερίνα Νοτοπούλου 23
Νίκος Ανδρουλάκης: Η ΝΔ βλέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως εμπόδιο, για το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της οικονομίας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για τις ΜμΕ, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για Ταμείο Ανάκαμψης, ακρίβεια, φορολογία, ενέργεια και πρόσβαση στη χρηματοδότηση
Ανδρουλάκης, ομιλία στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου δίνει την «καθαρή λίστα» των οργάνων την Παρασκευή, αλλά η Κεντρική Επιτροπή μυρίζει μπαρούτι
Μετά τις αιχμές Παππά και Αλεξιάδη για αδιαφάνεια, η αναπληρώτρια γραμματέας απαντά ότι η επικαιροποιημένη σύνθεση της Κ.Ε. θα αναρτηθεί στο site του κόμματος - Στο βάθος η μάχη για τους συσχετισμούς και η κόντρα με Πολάκη
Σωκράτης Φάμελλος
Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη για ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά: «Σιωπή» απέναντι στην αναβάθμιση της Τουρκίας
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» κατηγορεί τον πρωθυπουργό για μη άσκηση βέτο και κάνει λόγο για στάση που, όπως υποστηρίζει, δεν υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα
Μαρία Ιουστινιανού 25