Πολιτική

Καιρίδης: Δεν νομιμοποιούνται οι παράνομοι μετανάστες, αλλά απλώς τους δίνεται δικαίωμα στη νόμιμη εργασία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης από το βήμα της Βουλής.

«Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά με το νομοσχέδιο με τους μετανάστες.

Αυτά ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τους «εργάτες γης», και κατηγορώντας όσους διαφωνούν ότι «είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν».

«Η ρύθμιση αυτή δίνει το δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα από τρία χρόνια και πάνω, στην νόμιμη εργασία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αλλαγής πολιτικής. Η πολιτική μας πατά σε δύο σταθερούς πυλώνες και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Είμαστε ενάντια στο παράνομο και υπέρ του νόμιμου. Κάνουμε τα πάντα ενάντια στη παράνομη διακίνηση μεταναστών, αλλά παράλληλα θέλουμε να διευκολύνουμε τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης λελογισμένα, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Όπως είπε ο υπουργός, «πρέπει να εξασφαλιστεί στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα ασφάλειας για να αποδεχτεί τη νόμιμη μετανάστευση και πράγματι υπάρχει μια δυσκολία στο να αποδεχτεί τη νόμιμη μετανάστευση, διότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα φάντασμα, ένα εφιάλτη, και είναι το χάος που παρέλαβε η ΝΔ το 2019 και η τραγική εμπειρία της περιόδου 2015-2019».

«Πράγματι οι Έλληνες είναι καχύποπτοι και δικαιούνται να ρωτούν και να είναι επιφυλακτικοί στις πρωτοβουλίες μας διότι πραγματικά αυτό που ζήσαμε το 15,16,17 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το ξαναζήσουμε και δεν το ξαναζούμε», επεσήμανε.

Ο κ. Καιρίδης επέμεινε ότι «η ρύθμιση δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ιθαγένειας, απλώς δίνει ένα δικαίωμα στη νόμιμη εργασία σε ανθρώπους που είναι εδώ για πολλά χρόνια και έχουν και μπορούν να δουλέψουν, και για όσους δουλεύουν».

«Δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την Ελλάδα. Έχουμε πάγιο μηχανισμό που δίνουμε χαρτιά ήδη από το 2014 και παλαιότερα, σε ανθρώπους που βρίσκονται εδώ μη νόμιμα. Δεν πρωτοτυπούμε σε σχέση με την Ευρώπη. Αντιθέτως ακολουθούμε με πολύ επιφυλακτικότητα την Ευρώπη και ιδίως την Ιταλία, προς την οποία έχουμε μεγάλη διαρροή εργατικού δυναμικού το τελευταίο διάστημα, διότι εκεί είναι πολύ πιο εύκολο να πάρουν χαρτιά. Και δεν είναι μαγνήτης η Ελλάδα, γιατί δεν αφορά νεοεισερχόμενους, ούτε καν ανθρώπους που ήρθαν το 2022 ή το 2023. Αφορά παλαιότερες αφίξεις και όχι παράνομες αφίξεις», υπογράμμισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και συμπλήρωσε:

«Ξεκαθαρίζω, και το λένε τα στοιχεία, ό,τι κι αν προσπαθεί να πει το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος. Η συντριπτική πλειοψηφία φεύγουν από την Ελλάδα, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως παράτυποι μετανάστες και καταλήγουν στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, στη Γερμανία. Και ναι ο μαγνήτης είναι η Γερμανία και ο Βορράς. Για εκεί κατευθύνονται και η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα κάνουν χρήση της διάταξης είναι αυτοί που ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα, δούλεψαν νόμιμα, και για κάποιο λόγο δεν ανανέωσαν τις άδειες διαμονής τους στην Ελλάδα, οι Αλβανοί, οι Γεωργιανοί, οι οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες ή από αλλού. Τώρα τους δίνουμε μια δυνατότητα να φύγουν από το καθεστώς ανομίας, να φύγουν από τη μαύρη εργασία, το ακατάγραφο και το αταυτοποίητο και ταυτόχρονα να φέρουμε έσοδα στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, να καταπολεμήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί η μαύρη εργασία».

«Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα. Και σε αυτό η ΝΔ έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς – τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές – να δείξουμε σε όλους, και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι εδώ στην Ελλάδα, μπορούμε και τα σύνορα να φυλάξουμε, και να είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι στο παράνομο, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουμε την λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση προς όφελός μας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας», κατέληξε ο κ Καιρίδης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης και Κυρανάκης καλούν τον Τραμπ να παρέμβει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μπορεί να αφήσει ιστορική παρακαταθήκη»
Τα δύο «γαλάζια» στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη παρακαταθήκη για τον δυτικό πολιτισμό
Κυρανάκης και Γεωργιάδης 19
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από το κόμμα Καρυστιανού: «Δεν συνθέτει, αλλά λειτουργεί με αρχηγικά στερεότυπα»
Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση προς την ηγεσία - Τρία ακόμη πρώην στελέχη κάνουν λόγο για έλλειμμα συλλογικότητας, συγκεντρωτική λειτουργία και απόκλιση από τις ιδρυτικές αρχές του κινήματος
Μαρία Καρυστιανού 37
Ινστιτούτο Τσίπρα για ΔΕΔΔΗΕ: Αυξάνονται οι χρεώσεις, αλλά η θωράκιση του δικτύου μένει πίσω
Ανάλυση του ΙΝΑΤ συνδέει τις πρόσφατες πυρκαγιές με τις καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του δικτύου διανομής και θέτει ερωτήματα για τις προτεραιότητες της διοίκησης, τις επενδύσεις, τα μερίσματα και την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων
O Αλέξης Τσίπρας (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στρατηγική προτεραιότητα η βιομηχανία, στόχος μας το αναπτυξιακό άλμα»
Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση με την Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και τεχνολογική αναβάθμιση
Κυριάκος Μητσοτάκης
6
ΕΛΑΣ κατά Άδωνι Γεωργιάδη για την κατάρρευση οροφής στο Νοσοκομείο Κορίνθου: Έργα «επικοινωνιακής βιτρίνας» στο ΕΣΥ
Το περιστατικό στο Νοσοκομείο Κορίνθου, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια έργων ανακαίνισης από τον υπουργό Υγείας, πυροδοτεί νέα πολιτική αντιπαράθεση για την κατάσταση του ΕΣΥ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του ΤΕΠ πριν από λίγες ημέρες ΓΡ.ΤΠ.