Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

«Κακοκαιρία» και στο Μαξίμου λόγω «Μήδειας» – Για ποιους έρχεται πέλεκυς

«Κακοκαιρία» και στο Μαξίμου λόγω «Μήδειας» – Για ποιους έρχεται πέλεκυς

Αυτοκριτική και εξαγγελίες Μητσοτάκη, στη σκιά των προβλημάτων που δημιούργησε η «Μήδεια». Δυσαρέσκεια για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία και δεν αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Με κεντρική παρέμβαση ρίχθηκαν στη μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων Πολιτική Προστασία και Στρατός.

Με στοιχεία αυτοκριτικής και με μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι αποδεκτό το μπαλάκι των ευθυνών, το οποίο αμαυρώνει την εικόνα λειτουργιών και υπηρεσιών του κράτους, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ανακοινώνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που χρονίζουν και έφερε στην επιφάνεια η κακοκαιρία «Μήδεια».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν» δήλωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη την οργή τους. «Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε με έμφαση.

Ενώ λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απευθυνόμενος τόσο στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωνε ότι… «ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν όταν θα αποκατασταθούν οι ζημιές».

Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου με τις… αρρυθμίες

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε ΔΕΔΔΗΕ, κεντρική διοίκηση, δήμους και περιφέρειες, το κλίμα ήταν βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξ ου, και με κεντρική παρέμβαση, στη μάχη ρίχτηκαν από την δεύτερη ημέρα του χιονιά και η Πολιτική Προστασία με τον Στρατό, προκειμένου να τελειώσει το δυνατόν συντομότερα η ταλαιπωρία των πολιτών.

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους» δήλωσε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε συγκεκριμένες παρεμβάσεις…

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Α. Την μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Λίγες ώρες αργότερα ΔΕΔΔΗΕ έβγαζε επίσημη ανακοίνωση. Το συγκεκριμένο τέλος θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Β. Την κατάθεση σχεδίου νόμου για να «αποκρυσταλλωθούν» άμεσα οι αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, δασαρχεία, περιφέρειες, δήμοι, επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, θα έχουν στα χέρια τους σαφές πλαίσιο ευθυνών ώστε να μην υπάρχει αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Γ. Υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης σε κρίσιμες περιοχές, όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια.

Το έργο αυτό προτάθηκε από την κυβέρνηση, πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, να ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο των δράσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Από το ίδιο βήμα ο pρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ… «Μας ασκούν σήμερα κριτική αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75% και ότι… «πριν χτυπήσει αυτή η μεγάλη κακοκαιρία είχε ήδη δρομολογηθεί από την επιχείρηση- από το ΔΕΔΔΗΕ και από τη μητρική  επιχείρηση τη ΔΕΗ -ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου μας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις