Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Καλούν την Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Καλούν την Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Ομόφωνα τα κόμματα αποφάσισαν να καλέσουν για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη. Η κα Τσατάνη είχε ζητήσει να… πάει η Επιτροπή στο Εφετείο αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό. Αψιμαχίες και διαφωνίες στην τελευταία ακρόαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Τέταρτη και τελευταία ακρόαση του Αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνη Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την διερεύνηση παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη για υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον. Η Επιτροπή με την έναρξη της διαδικασίας αποφάσισε ομόφωνα να κληθεί για ακρόαση η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη.

Κατά τον προγραμματισμό για τα πρόσωπα που θα κληθούν για ακρόαση, όλα τα κόμματα συμφώνησαν μεν ομόφωνα το επόμενο πρόσωπο να είναι η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, από εκεί και πέρα όμως σημειώθηκαν πολλές διαφορετικές προτάσεις.

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, που η δικαστική του υπόθεση αποτέλεσε και την «πέτρα του σκανδάλου». Με την αποδοχή της ακρόασης του επιχειρηματία φάνηκε αρχικά να συμφωνεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλας.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Τραγάκης πρότεινε και επέμενε το δεύτερο πρόσωπο που θα πρέπει να κληθεί μετά την εισαγγελέα Εφετών να είναι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς από την πλευρά του σημείωσε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει εάν «με τις ακροάσεις θέλουμε να κρίνουμε την Δικαιοσύνη ή την συμπεριφορά του υπουργού. Εάν είναι να γίνει το πρώτο εγώ δεν συμφωνώ, εάν είναι να κάνουμε το δεύτερο θα πρέπει να δούμε πάνω σε αυτό το θέμα ποιοι από τους καλούμενους μπορούν να εισφέρουν».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου συμφώνησε για την ακρόαση της εισαγγελέας Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, όχι όμως και στις προτάσεις για ακροάσεις του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Χαρακτηριστικά, για την ακρόαση του κ. Βγενόπουλου είπε πως «η Επιτροπή θα πρέπει αποφασίσει εάν θα θέλει να αποκλιμακωθεί η ένταση ή να κάνουμε ένα γλέντι. Ο κ. Βγενόπουλος δεν μπορεί να συμβάλει σε αποκλιμάκωση, είναι ένας από τους διάδικους σε μιας υπόθεσης. Η επιτροπή θα είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά αλλά αυτό θα πρέπει ο καθένας να μας να αναλάβει την ευθύνη σηκώνοντας το χέρι του και να αναλάβει την ευθύνη του».

Σε ό,τι αφορά την κλήτευση σε ακρόαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε πως το αρχικό αίτημα που είχε τεθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν η μήνυση που είχε καταθέσει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά του καθηγητή Τσακιράκη, όμως, όπως είπε εκ τότε δεν έγινε καμία άλλη αναφορά για την υπόθεση αυτή στην Επιτροπή και σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση η κυρία Θάνου παρ’ όλο που είναι Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα ως άτομο να θεωρεί ότι θίγεται ή όχι και να ασκεί τα δικαιώματά της.

Μετά τις εντάσεις αυτές, της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, βρέθηκε η «χρυσή τομή» να κληθεί στην επόμενη συνεδρίαση για ακρόαση η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη και μετά να καθοριστεί ποιος θα την ακολουθήσει.

Σχετικά με την επιστολή της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη με την οποία γνωστοποίησε ότι ατομικά είναι στην διάθεση της Επιτροπής για ακρόαση, όλοι την έκριναν θετικά όπως όμως και όλοι διαφώνησαν μαζί της σε ό,τι υποστήριξε, πως η Δικαιοσύνη κατέχει τα πρωτεία των τριών εξουσιών και ότι δεν θα πρέπει να έρθει η ίδια για ακρόαση στην αίθουσα της Επιτροπής στην Βουλή, αλλά η Επιτροπή να μεταβεί στο Εφετείο. Χαρακτηριστικά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε «εντάξει, ναός της Δικαιοσύνης μπορεί να είναι το Εφετείο, αλλά η Βουλή είναι ο ναός της Δημοκρατίας…».

Η ακρόαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ξεκίνησε με τον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου να του θέτει πρώτος ερωτήματα προκαλώντας και τις πρώτες «αψιμαχίες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε