Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Διαπραγματεύσεις – Καμμένος: “Μπορεί να τελειώσουμε και σήμερα”

Πηγή: Eurokinissi.gr
Πηγή: Eurokinissi.gr

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος διατύπωσε την εκτίμηση του ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και την αίσθησή του ότι “μπορεί να τελειώσουμε και σήμερα” διατύπωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Πάνος Καμμένος σε σημερινή του συνέντευξη στον Real FM.

Ερωτηθείς πόσο “βαριά” θα είναι η συμφωνία, ο κ. Καμμένος αφενός μεν είπε ότι διαβάζει διάφορα σενάρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αφετέρου δε, κατέστησε σαφές ότι “εδώ έχουμε μία συμφωνία η οποία έχει έρθει στο τραπέζι του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι οι προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Γιούνκερ, με πέντε σημεία, τα οποία αποτελούν τις “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδος που συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να κοστολογηθούν και να ενταχθούν σε ένα κείμενο το οποίο ουσιαστικά καθρεφτίζει την ελληνική θέση”.

“Και λέω την “ελληνική θέση”, γιατί είναι η πρώτη φορά σε αυτά τα πέντε χρόνια όπου έχουμε μία θέση την οποία την προσυπογράφουν η Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και τη Χρυσή Αυγή”, πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι εκείνο που οι εταίροι θέλουν περισσότερο από την ελληνική πρόταση δεν είναι τόσο η αποτίμηση σε δισ. Ευρώ του όποιου προτεινόμενου μέτρου, αλλά μάλλον τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι η νέα συμφωνία δεν πρέπει να αποκαλείται μνημόνιο διότι περιλαμβάνει την λύση του χρέους και «αποτελεί ελληνική προϋπόθεση ότι για να κάνουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, πρώτον θα είναι τελική».

Μάλιστα, η λύση του θέματος αυτού θα περιλαμβάνεται και στην προς κατάθεση στους εταίρους εληνική πρόταση, καθώς όπως είπε ο κ. Καμμένος, “είναι προϋπόθεση, είναι δέσμευση όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για αυτό δεν είναι μνημόνιο”.

Κατέστησε σαφές ότι οι ΑΝ. ΕΛΛ. δεν θα δεχθούν μείωση αμυντικών δαπανών ή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ανέφερε ότι η ΚΟ των ΑΝ.ΕΛΛ. έχει εγκρίνει την ελληνική θέση και πρόσθεσε “αν υπάρξει οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει ως εθνική θέση, πρώτα από όλα δεν νομίζω ότι υπάρχει εξουσιοδότηση για να γίνει αυτό και δεύτερον θα ξαναπεράσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να το συζητήσουμε”.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην σημασία της παρέμβασης των ΗΠΑ καθώς, όπως είπε, ο Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα “έδωσε το leadership της Ευρώπης στη Γαλλία. Είδε ότι από την πλευρά της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε έχει “στυλώσει τα πόδια”, ότι αυτό που θέλει είναι να εξευτελίσει μια ολόκληρη χώρα”.

Χαρακτήρισε “εξαιρετική” την ομιλία του Γάλλου Πρωθυπουργού χθες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ αναφερόμενος στην ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι “είπε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη. Ούτε πήγε να γονατίσει, ούτε να προσκυνήσει, ούτε να γλύψει κανέναν. Τους είπε την αλήθεια”.

Αναφορικά με την πληροφορία ότι μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση η πρώτη πρόσκληση που θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για επίσκεψη στην Ελλάδα, θα είναι προς τον κ. Φρ. Ολάντ, είπε “το αξίζει. Γιατί ο Πρόεδρος Ολάντ μας βοήθησε και σε τεχνικό επίπεδο. Δηλαδή, εδώ, από τη πλευρά της Γαλλίας, έχουμε βοήθεια σε όλα τα επίπεδα, από τον Πρόεδρο Ολάντ, από τον Υπουργό των Οικονομικών, αλλά και μέσα από τα τεχνικά κλιμάκια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε