Πολιτική

Καραμανλής: Μεγάλες εθνικές προκλήσεις μπροστά μας

Άλλη μία δημόσια παρέμβαση μετά από την προηγούμενη στην προεκλογική περίοδο έκανε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας αυτή τη φορά από το βήμα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για «μεγάλες εθνικές προκλήσεις» που βρίσκονται προ των πυλών και θ' απαιτήσουν - όπως πρόσθεσε - συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, αλλά και δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες θα χρειαστεί εφαρμογή τους με συνέπεια και πειθαρχία, όπως και εθνική ενότητα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιχειρώντας μάλιστα να εξηγήσει ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις, μίλησε για «τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας», αλλά και την «μέχρι στιγμής διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος»

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική κρίση εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τονίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν επίγνωση του προβλήματος και γι’ αυτό κινούνται γρήγορα και αποτελεσματικά.

“Μήνυμα” για Τουρκία

Ενώ ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για την προκλητικότητά της σε Αιγαίο και Κύπρο: «Δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την Επέτειο του Όχι, η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου. Γι’ αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να “λογικευτούμε και να τα βρούμε”, πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων θα βασιστεί αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις.

“Δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου”

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε, όμως, και αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και το γαλλικό βέτο στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ: «Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας», σχολίασε ο κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, από τον Απρίλιο του 2008, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στην Κρήτη η Όλγα Κεφαλογιάννη μαζί με τα παιδιά της: Ο «Χανιώτης» που χόρεψε σε εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού
Η υπουργός Τουρισμού ήταν χαμογελαστή και φιλική, ενώ μετά την εκδήλωση για την «Ορεινή Ελλάδα» ακολούθησε μουσική και χορευτικά δρώμενα στο Ηράκλειο της Κρήτης
Όλγα Κεφαλογιάννη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά σε πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ για την αναμονή στο Αττικόν και τα ράντζα - «Αφήνουμε τους λαϊκιστές να εξευτελίζονται»
«Δηλαδή ο κ. πολιτευτής του Πασόκ έχει πέσει έξω μόνον 100%…(για ΠΑΣΟΚ δεν το λες και άσχημα εδώ που τα λέμε)» σχολίασε αιχμηρά ο υπουργός Υγείας
O Άδωνις Γεωργιάδης
Μαρία Καρυστιανού για Αλέξη Τσίπρα: «Δεν μπορώ την κοροϊδία, πήρε στοιχεία της ιδρυτικής μας διακήρυξης και τα παρουσίασε ως δικά του»
«Παρουσίασε ως προτάσεις του στοιχεία που είχε η ιδρυτική μας, χαμηλού επιπέδου το σχόλιο για τα περιστέρια» ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Μαρία Καρυστιανού
8
Αιμίλιος Χειλάκης, Ισιδώρα Ζουγανέλη, Γιώτα Νέγκα, Ιωάννα Παππά ανάμεσα στους 28 καλλιτέχνες που υπέγραψαν για το κόμμα Τσίπρα
Ανάμεσα στις υπογραφές ξεχωρίζουν αυτές του τραγουδιστή και ραδιοφωνικού παραγωγού Κώστα Θωμαΐδη, καθώς και του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη - Δείτε όλα τα ονόματα
Πρόσωπα της τέχνης που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη 122