Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Καραμανλής: Μεγάλες εθνικές προκλήσεις μπροστά μας

Καραμανλής: Μεγάλες εθνικές προκλήσεις μπροστά μας

Άλλη μία δημόσια παρέμβαση μετά από την προηγούμενη στην προεκλογική περίοδο έκανε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας αυτή τη φορά από το βήμα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για «μεγάλες εθνικές προκλήσεις» που βρίσκονται προ των πυλών και θ’ απαιτήσουν – όπως πρόσθεσε – συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, αλλά και δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες θα χρειαστεί εφαρμογή τους με συνέπεια και πειθαρχία, όπως και εθνική ενότητα.

Επιχειρώντας μάλιστα να εξηγήσει ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις, μίλησε για «τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας», αλλά και την «μέχρι στιγμής διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος»

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική κρίση εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τονίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν επίγνωση του προβλήματος και γι’ αυτό κινούνται γρήγορα και αποτελεσματικά.

“Μήνυμα” για Τουρκία

Ενώ ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για την προκλητικότητά της σε Αιγαίο και Κύπρο: «Δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την Επέτειο του Όχι, η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου. Γι’ αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να “λογικευτούμε και να τα βρούμε”, πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων θα βασιστεί αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις.

“Δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου”

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε, όμως, και αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και το γαλλικό βέτο στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ: «Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας», σχολίασε ο κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, από τον Απρίλιο του 2008, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις