Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Κάρολος Παπούλιας: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κάρολος Παπούλιας: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την απώλεια του Κάρολου Παπούλια θρηνεί ο πολιτικός κόσμος, καθώς ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας έφυγε από τη ζωή σήμερα (26.12.2021) σε ηλικία 92 ετών.

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1929 στο Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004) και πέρασε από διάφορες υπουργικές θέσεις. Εκλέχθηκε για δύο θητείες πρόεδρος της Δημοκρατίας (2005 και 2010). Ηταν παντρεμένος με Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια. «Τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα» ανέφερε ανέφερε μεταξύ των άλλων.

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε πως οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι στον υπεύθυνο Πρόεδρο και οραματιστή υπουργό και πως «η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κάρολο Παπούλια ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό. Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν «βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του, σημειώνοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με μια λιτή και περιεκτική δήλωση, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Κάρολου Παπούλια.

Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτηρίζει τον Κάρολο Παπούλια  ως έναν ευπατρίδη πολιτικό που υπηρέτησε με αίσθημα ευθύνης τη χώρα   Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει και μια προσωπική αναφορά στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια τόνισε πως «η ανασκόπηση της δημόσιας πορείας του, και ιδιαίτερα της αποκορύφωσής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας μας προσφέρει ένα παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς για την ενότητα και για την πρόοδο του ελληνικού λαού».  

Σε μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι «ο Κάρολος Παπούλιας πέρασε στην Ιστορία όπως έζησε: με σεμνότητα».

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Κάρολου Παπούλια εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας συνεπής δημοκράτης, με έντονη αντιδικτατορική δράση», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για τον θάνατο του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Κάθε σταθμός της πολιτικής του διαδρομής υπήρξε ξεχωριστός αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο μήνυμά του για το θάνατο του Κάρολου Παπούλια. «Με θλίψη και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούμε τον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για την παρουσία του στη δημόσια ζωή»

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας γενιάς που πρωταγωνίστησε στα μεγάλα γεγονότα του τελευταίου αιώνα. Από τον Β´ Παγκόσμιο Πολέμου και την Εθνική Αντίσταση στην ανοικοδόμηση της χώρας και από τον αγώνα απέναντι στη χούντα μέχρι τη Μεταπολίτευση, ο Κάρολος Παπούλιας διακρίθηκε για την ανιδιοτέλεια και το ήθος του.

Από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας υπηρέτησε το ύπατο αξίωμα της χώρας με ακεραιότητα και συναίσθηση της ευθύνης του ρόλου του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση της εθνικής ενότητας σε μια περίοδο που η ομοψυχία δοκιμάστηκε έντονα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για την παρουσία του στη δημόσια ζωή» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την απώλεια του Καρολου Παπούλια.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κάρολος Παπούλια υπήρξε από τις πιο επιδραστικές πολιτικές μορφές των τελευταίων δεκαετιών

«Η ισχυρή παρακαταθήκη που παρέδωσε στην πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελεί σημείο μελέτης και έμπνευσης για τις επόμενες γενιές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στη σύζυγο και τις κόρες του.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε από τις πιο επιδραστικές πολιτικές μορφές των τελευταίων δεκαετιών τόσο για την πολιτική ζωή της Ελλάδας ευρύτερα, όσο και για τη Δημοκρατική Παράταξη ειδικότερα.

Υπήρξε άνθρωπος ηπίων τόνων, πολιτικός που γνώριζε τη σημασία των ισορροπιών μπροστά στο εθνικό συμφέρον και επί σειρά ετών στενός συνεργάτης υψηλής εμπιστοσύνης και εχεμύθειας του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Αγώνα κατά της Δικτατορίας από μικρός ταύτισε την προσωπική του πορεία με την πορεία του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο μέλλον στη βάση πανανθρώπινων αξιών.

Ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπηρέτησε σε πολιτικές θέσεις το Υπουργείο Εξωτερικών από το 1984 που ορκίστηκε Υφυπουργός. Το 1996 μαζί με την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από Πρωθυπουργός παραιτήθηκε κι εκείνος από Υπουργός Εξωτερικών.

Κορυφαία στιγμή και προσφορά του ήταν όταν λίγους μήνες πριν από την παραίτησή του με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον υπέγραψε την Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας και, σημερινής, Βόρειας Μακεδονίας με την οποία ήρθη το αδιέξοδο των προηγούμενων ετών δημιουργώντας τις βάσεις για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε εγκρατής, ισορροπημένος και σοφός. Απέφευγε τις προκλήσεις και καθώς ήταν βαθύς γνώστης των ελληνικών και διεθνών ισορροπιών ο λόγος του είχε πάντα ειδικό βάρος για όλους».

Θεοδωρικάκος: «Θα μείνει για πάντα στη μνήμη των Ελλήνων ως σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας»

Ανάρτηση για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, έκανε στα social media ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Χαρακτηριστικά έγραψε: «Ο Κάρολος Παπούλιας θα μείνει για πάντα στη μνήμη των Ελλήνων ως σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας. Τίμησε με το ήθος του όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε. Αιωνία του η μνήμη!».

Δένδιας: Υπηρέτησε με ευπρέπεια και πνεύμα ομοψυχίας τον δημόσιο βίο 

«Ο Κάρολος Παπούλιας, o οποίος με τιμούσε με τη φιλία του, υπηρέτησε με ευπρέπεια και πνεύμα ομοψυχίας τον δημόσιο βίο από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και τα εθνικά συμφέροντα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

«Θα θυμάμαι πάντα ότι όταν χρειάσθηκε, την περίοδο που διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πρόσφερε τις υπηρεσίες του με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

Βαρβιτσιώτης: Συγκέντρωσε στο πρόσωπό του την διαρκή αναγνώριση του ιστορικού του μέλλοντος

«Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετώ σήμερα τον Κάρολο Παπούλια. Τον δημοκράτη πολιτικό που η μετριοπάθεια και η σύνεση του λόγου του απεδείκνυαν διαρκώς την ένταση με την οποία αφοσιώθηκε στο καλό της Πατρίδας», ανέφερε ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του για το θάνατο του Καρόλου Παπούλια.

«Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που, σε περιόδους λαϊκισμού και καλλιεργούμενου διχασμού, διαχειρίστηκε με πραότητα και σύνεση τις δημαγωγικές προκλήσεις της εποχής, προς όφελος του ρεαλισμού και της αλήθειας», ανέφερε.

«Τον δημόσιο άνδρα που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του, όχι μόνο την δεκαετή εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας, αλλά και την διαρκή αναγνώριση του ιστορικού του μέλλοντος».

«Τον προσωπικό φίλο και συνομιλητή με τον οποίο επιτυγχάναμε πάντα να υποβαθμίζουμε την πόλωση και τις διαφωνίες και να αναδεικνύουμε τα σημεία εκείνα της Εθνικής Συνεννόησης, που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας», πρόσθεσε.

«Στη σύζυγό του και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις