Πολιτική

Κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου ο Νίκος Φίλης

Ο Νίκος Φίλης δεν κρύβει τη διαφωνία του με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν χθες (06.11.2018) ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο πρώην υπουργός Παιδείας διαφωνεί τόσο με το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων όσο και με τη ρύθμιση για την εκκλησιαστική περιουσία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Νίκος Φίλης έκρινε μεν θετικό το ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς, αλλά είχε και μια… απορία. «Δεν κατανοώ πώς αυτό (σ.σ. να μην θεωρούνται οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι) θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο topontiki.gr.

[read4more]

Κατά τον πρώην υπουργό Παιδείας, «το κράτος οφείλει να διασφαλίσει στους πολίτες το δικαίωμά τους στη λατρεία του Θεού τους και συνεπώς τη μισθοδοσία των κληρικών όλων των επίσημων θρησκειών και δογμάτων. Γιατί, όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται τόσα χρήματα και να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων; Γνωρίζετε ότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς;».

Αναφερόμενος στα όσα προβλέπει η συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία, ο Νίκος Φίλης έκρινε πως με τη συμφωνία «αναγνωρίζονται στην Εκκλησία αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αξιοποιηθούν από κοινού με το κράτος». Έκανε λόγο για «γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους» και σημειώνει πως «χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση». Χαρακτηρίζει δε την εκκλησιαστική περιουσία «ακανθώδες ζήτημα» και δεν αντιλαμβάνεται, όπως λέει, «γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Οι ρυθμίσεις για τα οικονομικά της Εκκλησίας δεν έχουν σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση, γι’ αυτό ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνες και δεσμεύσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Κατά τον Νίκο Φίλη, με τη συμφωνία αυτή, ο πρωθυπουργός «θέτει ένα θέμα εκλογίκευσης των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, δύο ισχυρών θεσμών, διαφορετικής όμως ποιότητας».

«Δεν υποτιμώ λοιπόν την ηθικοπνευματική δύναμη της Εκκλησίας», τόνισε ο Νίκος Φίλης, που εξέφρασε την άποψη πως «η Εκκλησία λειτουργεί, δυστυχώς, συχνά ως ένα πολιτικό κόμμα» και αναφερόμενος στη συμμετοχή κληρικών στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να κάνει εξωτερική πολιτική η Εκκλησία της Ελλάδος;».

«Δεν μπορεί (σ.σ. η Εκκλησία) να διεκδικεί ρόλο κόμματος. (…) Αν επιδιώκει να έχει κομματική παρέμβαση, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόμμα. Όχι με προνόμια και όχι με ασυλία που προκύπτει από την ιστορικότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει καθαρή ρύθμιση των σχέσεων κι όχι ενδιάμεσα πράγματα, με δεδομένο μάλιστα ότι η Εκκλησία διαθέτει επιδράσεις και επιρροές και στη Δικαιοσύνη, όπως κάνει φανερό η αντιμετώπιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο ΣτΕ, και μπορεί να διαστρέφει μηνύματα και ρυθμίσεις του συντάγματος».

Σχολιάζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού περί ουδετερόθρησκου κράτους, ο Νίκος Φίλης διερωτήθηκε ξανά «πόσο είναι ουδετερόθρησκο ένα κράτος του οποίου το σύνταγμα στο Προοίμιο λέει ότι «συντάσσεται εν ονόματι της Αγίας και Ομοουσίου κα Αδιαιρέτου Τριάδος»; Πόσο ουδετερόθρησκο είναι ένα κράτος όταν δίπλα στο συνταγματικό θεμέλιο, το κοσμικό θεμέλιο του συντάγματος, που είναι η λαϊκή κυριαρχία, υπάρχει ένα συμβολικό θεμέλιο που είναι το Άγιο Πνεύμα;»

Πηγή: topontiki.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: Η αντιπολίτευση ζητεί πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας – «Οι ευθύνες δεν θα θαφτούν στις στάχτες»
Συλλυπητήρια για τους δύο νεκρούς και αιχμές κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα - Στο επίκεντρο οι συνθήκες του δυστυχήματος, η ασφάλεια των πληρωμάτων και ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας
Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα
O Mητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας μετά τη σύγκρουση των ελικοπτέρων στην Ψάθα: «Χάσαμε δύο μαχητές της πρώτης γραμμής»
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα πύρινα μέτωπα και το δυστύχημα με τα δύο εναέρια μέσα, ενώ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Έλληνα συντονιστή και του Δανού χειριστή
Μητσοτάκης, Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας 44
Η Μαρία Καρυστιανού διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» με βαριές αιχμές για «άδηλο σχέδιο»
Η επικεφαλής του κινήματος κατηγορεί τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη της για διχαστική στάση, υπονόμευση της ενότητας και παραβίαση της πολιτικής γραμμής
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο "Ολύμπιον" στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.   (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ 21