Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Καταγγελίες Μηταράκη: Χέρι – χέρι η Άγκυρα με τους διακινητές μεταναστών

Καταγγελίες Μηταράκη: Χέρι – χέρι η Άγκυρα με τους διακινητές μεταναστών

«Καρφιά» για την Τουρκία, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, εξαπέλυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, κατηγόρησε ευθέως την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και εκμεταλλεύεται πρόσφυγες και μετανάστες, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Σομαλοί μετανάστες περιέγραψαν χαρακτηριστικά πώς η Τουρκία σε πρόσφατο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου (2/12) διευκολύνει τους διακινητές και πώς η Τουρκική Ακτοφυλακή δεν παρενέβη – μολονότι ζητήθηκε βοήθεια από τους ναυαγούς – παραβιάζοντας έτσι την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Όπως δήλωσε ο κ. Μηταράκης, η Τουρκία οφείλει από την Κοινή Δήλωση να προλαμβάνει τις παράνομες διελεύσεις, δηλαδή να μην υπάρχουν βάρκες που να ξεκινούν από τα παράλια του Αιγαίου. Επίσης, πρέπει να ξεκινήσει να δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς μονομερώς έχει διακόψει τη σχετική διαδικασία από το Μάρτιο. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από την Κομισιόν και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να παρέμβουν, ενώ εξέφρασε την απορία του πώς είναι δυνατόν τις τελευταίες ημέρες να παρατηρούνται αυξημένες ροές και αφίξεις στη Λέσβο Σομαλών, καθώς η χώρα αυτή δεν συνορεύει με την Τουρκία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγγελίες που αποδεικνύονται με μαρτυρίες αναφέρουν ότι ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς και έκδοσης visa στην Τουρκία με πτήσεις προς την Κωνσταντινούπολη κι εν συνεχεία οι μετανάστες μεταφέρονται στα παράλια, όπου διακινητές τους βοηθούν να μπουν παράνομα στην ΕΕ. «Δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι πύλη εισόδου. Αυτές οι διελεύσεις πρέπει να εμποδιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο», δήλωσε ο κ. Μηταράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι αιτήματα ασύλου από άτομα που έρχονται από ασφαλές περιβάλλον και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας θα απορρίπτονται.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Frontex για το δεκάμηνο (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2020) ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στην Ελλάδα ήταν μειωμένος κατά 74% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές γίνονται στο έδαφος και όχι στη θάλασσα. Τα στοιχεία αυτά – τα οποία οφείλονται και στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων – συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς ολόκληρη την Ευρώπη, την ώρα που οι αντίστοιχες ροές από άλλες πύλες εισόδου εμφανίζονται αυξημένες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις