Πολιτική

“Kαταιγίδα” 49 προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να πάρουμε 2 δισ.

Ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουν εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Όπως είπε πολύ δουλειά πρέπει να γίνει, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Κυβερνητικές πηγές για το Eurogroup

Την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές που βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα: Βραχυπρόθεσμα, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 49 προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των δυο δισ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο ένα δισ. που υπολείπεται από τη δόση του Αυγούστου. Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προχωρήσει τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όσο και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την τόνωση της ζήτησης και τη βελτίωση των δεικτών που θα επιφέρει, να παρουσιάσει και να βάλει μπροστά τον Μάρτιο του 2016 το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Σε αυτόν τον προγραμματισμό που παρουσίασε ό Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες ελληνικές πηγές, πιο σκεπτική στάση διατήρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω προαπαιτούμενων.

Τέλος, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, συζητήθηκε το εν λόγω σχέδιο και ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του, καθώς και οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν από όλες τις πλευρές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331