Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κατακαημένο Ζάππειο: Από τα… Ζάππεια του Σαμαρά, στον Τσίπρα [pics, vids]

Ζάππειο
Φωτογραφία InTime News

Από τον… Ζάππα στον Βενιζέλο, τον Σαμαρά και τον Τσίπρα.
Από το Ζάππειο το ιστορικό “δηλώνω παρών” του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2007 μετά την ήττα στις εκλογές.
Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και τα “Ζάππεια 1, 2, 3”. Στο Ζάππειο φόρεσε πρώτη φορά… γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την ιστορική διαδρομή.

Το Ζάππειον Μέγαρο ή… σκέτο Ζάππειο. Ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας. Βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου και των παλαιών Ανακτόρων και δυτικά του Παναθηναϊκού Σταδίου. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888.

Ζάππειο, το κτίριο που αγαπούν πολλοί οι Έλληνες πολιτικοί. Είθισται εκεί να κάνουν τις δηλώσεις τους μετά τις εκλογές οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί των κομμάτων. Αλλά αυτό είναι παράδοση και δεν “εμπίπτει” στο… θέμα μας.

Γιατί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, το Ζάππειο έχει γίνει τόπος για βαρύγδουπες δηλώσεις πολιτικών. Εδώ κολλάει το «κατακαημένο Ζάππειο». Γιατί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι τοίχοι του έχουν ακούσει πολλά…

Ξημερώματα της 17ης Σεπτεμβρίου 2007

Λίγες ώρες μετά τη νέα ήττα του ΠΑΣΟΚ (του Γιώργου Παπανδρέου που τρία χρόνια πριν είχε πάρει το «δαχτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη) στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει μια κίνηση που λίγοι περίμεναν.

Σε… διακαναλική σύνδεση εμφανίζεται στο Ζάππειο και ούτε λίγο ούτε πολύ προκαλεί τον Γιώργο Παπανδρέου να κονταροχτυπηθούν για την ηγεσία του Κινήματος. Η πρόκληση γίνεται αποδεκτή αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2007.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

27 Νοεμβρίου 2009

Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς στις 27 Νοεμβρίου του 2009. Είχε χρησιμοποιήσει το Ζάππειο για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή εξαιτίας (και) της ήττας της ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

7 Ιουλίου 2010

Νέα εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο. Αυτή τη φορά για να ανακοινώσει, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το σχέδιό του για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα είχε μπει στο Μνημόνιο λίγους μήνες πριν. Η εμφάνιση εκείνη έμεινε στην ιστορία ως «Ζάππειο 1».

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

12 Μαΐου 2011

Το γνωστό και ως «Ζάππειο 2». Ο Αντώνης Σαμαράς πάει ξανά στο Ζάππειο για να ανακοινώσει νέο σχέδιο για την οικονομία. Είχε ανακοινώσει επτά βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ούτε το «Ζάππειο 2» εφαρμόστηκε ποτέ, αφού τέσσερις μήνες μετά ο Αντώνης Σαμαράς είχε συμφωνήσει να μπει η ΝΔ στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

22 Απριλίου 2012

Σαμαράς ξανά και «Ζάππειο 3». Λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει ξανά το χώρο για να ανακοινώσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

22 Ιουνίου 2018

Πριν από τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι η μοναδική φορά που θα φορέσει γραβάτα θα ήταν όταν οι δανειστές θα «κούρευαν» το χρέος. «Κούρεμα» δεν ήρθε, αλλά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου υπήρξε συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας τη φόρεσε την (κόκκινη) γραβάτα και επέλεξε το Ζάππειο για την πανηγυρική συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ήταν ίσως η τελευταία φορά που ο φωτογραφικός φακός τον έπιασε χαμογελαστό δίπλα στον Πάνο Καμμένο. Μετά ήρθε η Συμφωνία των Πρεσπών και η ρήξη.

Ζάππειο
Φωτογραφία InTime News
Φωτογραφία InTime News

7 Μαΐου 2019

Ούτε ένας χρόνος δεν έχει συμπληρωθεί και ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στο Ζάππειο. Αυτή τη φορά για να ανακοινώσει «θετικά μέτρα ανακούφισης» για κάποιους και «παροχές» για κάποιους άλλους. Στις 19:00 ο πρωθυπουργός (χωρίς γραβάτα) θα κάνει τις ανακοινώσεις του και ενώ απομένουν 19 μέρες για τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις