Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Καταλονία: “Απεταξάμην” λέει το ΥΠΕΞ μετά τα… παράπονα του πρέσβη!

Καταλονία

Ο ισπανός πρέσβης στην Ελλάδα… γκρίνιαξε για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην Καταλονία. Η αντίδραση του ΥΠΕΞ και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σαφέστατες αιχμές για τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση στην Καταλονία άφησε ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Ενρίκε Βιγκέρα. Κάτι που οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε ανακοίνωση.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Ισπανός διπλωμάτης έκανε… παράπονα για την κυβέρνηση, λέγοντας πως σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία!

Ο πρέσβης της Ισπανίας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής όταν ερωτάται για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επικαλέστηκε την… αντιπολίτευση.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την συνέντευξη του πρέσβη

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την Καταλονία

Όπως προαναφέραμε, λοιπόν, μετά και τα… παράπονα του πρέσβη, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων. Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν».

Στήριξη και από Τζανακόπουλο

Καταλονία

Πριν το ΥΠΕΞ, πάντως, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, μήνυμα στήριξης είχε στείλει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», ήταν η γραπτή δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις