Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην κυβέρνηση – Βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν την τροπολογία Κοντονή για τους πλειστηριασμούς

κυβέρνηση
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

“Κόκκινος συναγερμός” στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς! Βουλευτές “κλωτσάνε” στην τροπολογία Κοντονή κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να τους απειλεί πως αν διαφοροποιηθούν θα… πέσει η κυβέρνηση!

Η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν συμπαγής πριν μόλις μερικά εικοσιτετράωρα, στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018. Και κάτι παραπάνω, μάλιστα, αφού τον υπερψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, που μέχρι πρότινος ανήκε στην Ένωση Κεντρώων. Τα πράγματα, ωστόσο, έχουν αλλάξει άρδην! Η τροπολογία Κοντονή για τους πλειστηρισμούς έχει κάνει άνω – κάτω την κυβέρνηση, με το παρασκήνιο να είναι “εκκωφαντικό”!

Ήδη ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία, ενώ και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές δεν δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης.

“Απειλή” Τσακαλώτου!

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές που απειλούν να καταψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν καν στη Βουλή. Φέρεται να τους είπε πως αν δεν περάσει η τροπολογία, υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πληροφορίες του iefimerida.gr, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την αντίρρησή τους με το περιεχόμενο της τροπολογίας. Μάλιστα, αντιδρούν με το επιχείρημα ότι αν ψηφιστεί η διάταξη εναντίον όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, θα μπορεί κάθε συμβολαιογραφείο να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Κάτι που θα είναι αρνητικό για την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. Οι ίδιοι βουλευτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι «η αυτεπάγγελτη δίωξη θα κάνει ήρωες κάποιους σαν τον Λαφαζάνη, ο οποίος μπορεί να μπει στη Βουλή με αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η μάχη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της υλοποίησης του προγράμματος συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των πλειστηριασμών.

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές επέμειναν πως δεν θέλουν να ψηφίσουν την τροπολογία απόψε στη Βουλή. «Αν δεν ψηφίσετε, θα πέσει η κυβέρνηση» φέρεται να ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Πολλοί από τους βουλευτές εξέλαβαν όσα είπε ο ΥΠΟΙΚ ως «έμμεσο εκβιασμό».

Ετσι, μετά από αυτό το παρασκήνιο κατέληξαν στο να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς που έχει κάνει άνω – κάτω την κυβέρνηση

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις