Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κάτω από τα υποστυλώματα!

Κάτω από τα υποστυλώματα!

Είναι βέβαιο πως αν η οικονομία της χώρας δεν ήταν στην κατάσταση ενός ορυχείου με σαθρά υποστυλώματα, που είναι διαρκώς έτοιμα να καταρρεύσουν και να παγιδεύσουν όσους είναι μέσα , τότε η πολιτική συζήτηση θα περιστρεφόταν γύρω από το πώς μια αριστερή κυβέρνηση διαχειρίζεται την πρόκληση των μηχανισμών ασφαλείας και αστυνόμευσης .

Πόσο μάλλον όταν προεκλογικά εκτόξευσε σχετικές , πομπώδεις μεγαλοστομίες για τα αυτιά ενός περιορισμένου , όμως δομικού ακροατηρίου είναι η αλήθεια , το οποίο μπορεί να επηρεάσει ισορροπίες και να διαμορφώσει κλίμα σε δρόμους , πλατείες, στέκια και γενικά να ρυθμίσει το βαρόμετρο των στάσεων και αντιστάσεων στο πεζοδρόμιο.

Αν η κυβέρνηση δεν είχε διαθέσιμο για τον ρόλο του αρμόδιου υπουργού τον καθηγητή Γιάννη Πανούση έπρεπε να τον ανακαλύψει διότι χαρακτηρίζεται από ρεαλιστική αντίληψη και μετριοπάθεια αλλά όχι δογματική ακαμψία σχετικά με τον ρόλο, τις αρμοδιότητες και τα όρια μηχανισμών που δρουν και κατασταλτικά . Πρέπει όμως και να τον αφήσει να δουλέψει απερίσπαστος .

Ένα μικρό και περίεργο δοκιμαστικό όρων εμπλοκής καταγράφηκε μεσοβδόμαδα στα Εξάρχεια ,σε μια περίοδο που οι εστίες της βίας στην Ελληνική κοινωνία είναι κλιμακούμενες , διαρκώς τροφοδοτούμενες και διάσπαρτες . Από τα ρινγκ των γηπέδων ως τα κάγκελα των φυλακών και τους φράκτες κέντρων κράτησης ως τα κοινωνικά περιθώρια τα οποία δημιουργούνται και γιγαντώνονται σε κάθε χώρο ανθρώπινης δραστηριότητας και παραδραστηριότητας.

Φαίνονται σχετικά εύκολες οι πρώτες εβδομάδες για τον καθηγητή ,που είδε πριν από καμιά 12ετία να τορπιλίζονται τα τότε καινοτόμα σχέδια του για ινστιτούτο αντεγκληματικής πολιτικής και τοπικά συμβούλια πρόληψης εγκληματικότητας. Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση αφού τα παρήγγειλε τα έβαλε στο συρτάρι επειδή δέχτηκε σκληρή κριτική από τα αριστερά αλλά και από το αυτοδιοικητικό σύστημα , με την μομφή ότι δεν μπορούν οι δήμοι να συνεργάζονται με την αστυνομία .

Τα επικοινωνιακά των πρώτων δειγμάτων γραφής παρήλθαν .Αυτα με τα κάγκελα στην Βουλή , τις ανακλήσεις αστυνομικών από φρουρήσεις επωνύμων και τον αστυνομικό της γειτονιάς , ενώ μας τέλειωσαν οι γειτονιές ,που εξαγγέλλονται από κάθε νέο υπουργό τα τελευταία 20 χρόνια .

Ακολούθησαν τα κάπως βεβιασμένα με τις εξαγγελίες και πρωτοβουλίες για τα κέντρα κράτησης μεταναστών και τις φυλακές, εν μέσω τραγικών συμβάντων όπως η αυτοκτονία του κρατουμένου στην Αμυγδαλέζα και η δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού . Στην κρίσιμη φάση στην οποία η κοινωνική συμπίεση και η επιχειρούμενη αποσυμπίεση δημιουργεί προσδοκίες αλλά και σύγχυση, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και όχι δημιουργία κλίματος αποδόμησης με μόνο κριτήριο το ιδεολογικό πρόσημο .

Οι παράμετροι και οι προϋποθέσεις που οικοδομούν την βία και τις στοιβάδες του μίσους στο αποδεκατισμένο από πόρους και προοπτικές τμήμα της κοινωνίας σε σχέση με το τμήμα που μάχεται να διατηρήσει τα κεκτημένα της λαφυραγώγησης , δεν πρόκειται να εξαλειφθούν από τις εκ των πραγμάτων περιορισμένες , νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης . Και μάλιστα κάτω από την συνεχή πίεση να αποδείξει ότι κινείται στο πλάνο των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Ήταν που ήταν φθαρμένες οι κοινωνικές καλωδιώσεις προ της κρίσης με συνέπεια τα όσα ακολούθησαν να προκαλούν συνεχή βραχυκυκλώματα και αποκοπές . Συνεπώς είναι τεράστια η πρόκληση τόσο για τον Γιάννη Πανούση όσο και για τον ομόλογο του της Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για την αναστροφή μιας εικόνας μικρής Κολομβίας και την αποτροπή ενός κοινωνικού μπλακάουτ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε