Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Κατρούγκαλος για απελάσεις: «Περιμένουμε την απάντηση της Μόσχας»

Κατρούγκαλος

Την απάντηση της Ρωσίας στην απόφαση της Ελλάδας να πάρει μέτρα εναντίον Ρώσων διπλωματών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ότι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον RealFm είπε ότι η κίνηση της Αθήνας έγινε για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας. «Οι μεγάλες δυνάμεις, δεν είναι μόνο η Ρωσία είναι και η Τουρκία, θέλουν να παίξουν παιχνίδι στην περιοχή των Βαλκανίων. Τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται πάντα με τα δικά μας και εμείς προφανώς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα μας ακόμα και απέναντι σε φιλικές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε από πού προήλθαν οι πληροφορίες για τους Ρώσους διπλωμάτες ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Οι πληροφορίες είναι των δικών μας υπηρεσιών και είναι διασταυρωμένες. Στο παρελθόν, στην υπόθεση Σκριπάλ όταν είχαμε πληροφορίες που βασίζονταν σε ξένες υπηρεσίες δώσαμε το ελαφρυντικό σε μία φιλική χώρα. Όταν όμως οι πληροφορίες είναι από δικές μας πηγές, όταν είναι διασταυρωμένες, όταν έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ακόμα και απέναντι σε φίλους θα εφαρμόσουμε ότι προβλέπεται από το διεθνές Δίκαιο, δεν είχαμε άλλες επιλογές».

Εξήγησε ότι περιμένουμε την απάντηση της άλλης πλευράς. «Εμείς», είπε, «προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι δεν θα διαταραχθούν σοβαρά οι ελληνορωσικές σχέσεις ακριβώς γιατί είναι επιδίωξη δική μας να εξακολουθούν να είναι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Αυτό όμως κυρίως εξαρτάται αυτή τη στιγμή από την απάντηση που θα πάρουμε. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δείχνουν μία αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν πρέπει να προδικάζουμε τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. Ό,τι πούμε θα το πούμε με επίσημη ανακοίνωση, εάν θέλουμε να πούμε κάτι παραπάνω από αυτό που έχει ήδη γραφτεί και ενόψει και των αντιδράσεων της άλλης πλευράς».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή του είπε: «Ήταν επαναλαμβανόμενα γεγονότα, που δεν μπορούσαμε πια να αγνοήσουμε».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις