Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κατρούγκαλος: Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι διπλωματική επιτυχία – Γεωργιάδης: Μαύρη μέρα για την Ελλάδα

Κατρούγκαλος: Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι διπλωματική επιτυχία – Γεωργιάδης: Μαύρη μέρα για την Ελλάδα

Για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν αρκεί μόνο η πρόσκληση αλλά η κύρωση της Συμφωνίας δήλωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ΑΝΥΠΞ Γιώργος Κατρούγκαλος. Αντίθετα σε έντονους τόνους ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν συνομιλητής του στο ίδιο πάνελ, υποστήριξε πως αν γίνει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί εκ των υστέρων.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία γιατί «και οι δύο χώρες έχουν κερδίσει διπλωματικά αυτό που επιδίωκαν».

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση «έβαλε τον πήχη ψηλά και τα κατάφερε» διότι για πρώτη φορά έγινε δεκτό από τα Σκόπια να κάνουν συνταγματική αναθεώρηση και να αλλάξουν το όνομά τους. Δεν είναι εύκολο σε μια χώρα να επιβάλεις να αλλάξει το όνομα της, είπε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αμφισβήτησε ότι αυτό συνέβη για πρώτη φορά λέγοντας ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία είχε επιβάλει στους Σκοπιανούς να αλλάξουν όνομα και σύμβολα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι δεν είναι εύκολο σε έναν λαό που ζει μάλιστα και σε ένα οργανωμένο κράτος να του απαγορεύσεις να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει διευκρινίζοντας ότι βάσει της συμφωνίας η ιθαγένειά τους θα είναι πλέον βορειομακεδονική και όχι σκέτα μακεδονική όπως την εμφανίζουν μέχρι τώρα.

“Κατρούγκαλος και κυβέρνηση λένε ψέμματα”

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε «για ψεύδη της κυβέρνησης και του Κατρούγκαλου» αλλά και για «μαύρη μέρα για την Ελλάδα» με τον κ. Κατρούγκαλο να του δίνει συγχαρητήρια «γιατί έσυρε στις δικές του ακραίες θέσεις μια ολόκληρη παράταξη αλλά και «συλλυπητήρια στον κ Μητσοτάκη που έκανε τις θέσεις του κ Γεωργιάδη θέσεις της ΝΔ».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις