Πολιτική

Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα είναι σκληρή – Το ΔΝΤ είναι ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού

Για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που αναμένονται στα εργασιακά μίλησε ο Γιώργος Κατραγούγκαλος σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Πρόκειται, όπως είπε, για τρία επίπεδα πάνω στα οποία θα δομηθεί η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, που είναι η ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και τα δύο ζητήματα που θέτουν οι δανειστές, κυρίως, το ΔΝΤ, δηλαδή, ο νόμος για τη συνδικαλιστική δράση και ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για εύρος παραπληροφόρησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «με δεδομένο ότι υπάρχουν τα γραπτά κείμενα, επί των οποίων βασίζεται η επικείμενη διαπραγμάτευση, ο τρόπος της εμφάνισής της δεν συνιστά γνώμη, αλλά παραπληροφόρηση». «Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι εύκολη υπόθεση, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, γιατί ο ένας από τους συνομιλητές μας- το ΔΝΤ- είναι ο κατεξοχήν «σημαιοφόρος» του νεοφιλελευθερισμού, άρα κατεξοχήν εκπρόσωπος των απόψεων που θέλουν μία πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας» σημείωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε, μάλιστα ότι το ΔΝΤ είχε ζητήσει οι αλλαγές στο εργασιακό να είναι προαπαιτούμενες ήδη από την πρώτη αξιολόγηση. «Το απορρίψαμε» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος κατάλογος των απαιτήσεων του ΔΝΤ, διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως έχει καθοριστεί, προϋποθέτει την υποβολή του πορίσματος της Επιτροπής. «Ξέρουμε, όμως, από το παρελθόν ότι στόχος του ΔΝΤ είναι η περαιτέρω διαδικασία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Η κ. Βελκουλέσκου, χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένη και αναλυτική, το υπονόησε στην τοποθέτησή της στην εκδήλωση του Economist χθες, μίλησε για νέα συμπληρωματικά μέτρα» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Εξήγησε δε ότι η στρατηγική για τα εργασιακά θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε και στο συνταξιοδοτικό. «Να απομονώσουμε, δηλαδή, τον ακραίο παίκτη, που είναι το ΔΝΤ. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πηγαίνουμε αμυντικά, για να αποκρούσουμε αυτά τα οποία ζητάει το ΔΝΤ, πηγαίνουμε, για να πάρουμε πίσω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν ζητούν ανταπεργία ούτε ομαδικές απολύσεις. Επίσης, όπως ανέφερε, θετική ήταν η ανταπόκριση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν γίνεται αποδεκτό επί της αρχής ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο κρατικής απόφασης και όχι συλλογικής διαπραγμάτευσης, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει τεθεί με ρητό τρόπο θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χειροτερέψει το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων. Όπως είπε, «καθοριστικά είναι δύο πράγματα: Να παραμείνουν οι ουσιαστικές εγγυήσεις. Τα ποσοστά απόλυσης, επομένως, να μην γίνουν χειρότερα για τους εργαζόμενους και να υπάρχει μία δημόσια αρχή που να έχει την εγγύηση της όλης διαδικασίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, με θέμα το εργασιακό. Σύμφωνα με τον υπουργό, στο συνέδριο αυτό θα κληθούν να συμμετέχουν ευρωπαϊκά συνδικάτα, υπουργοί Εργασίας των χωρών της ευρωζώνης, η ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική επιτροπή, καθώς και ελληνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Θα έχει χαρακτήρα υποστηρικτικό της προσπάθειάς μας να επιστρέψουμε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» δήλωσε ο υπουργός για το εν λόγω συνέδριο, ενώ υπογράμμισε ότι επίκειται επίσκεψη στην Αθήνα της επιτροπής παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, που έχει συστήσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΝΔ για αποκαλύψεις Στουρνάρα: Ο Τσίπρας που συνεχίζει με πάθος το πολιτικό του comeback, τι έχει να πει για όλα αυτά;
Για σκοτεινές πρακτικές, απόπειρα πολιτικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα και στοχοποίηση του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Σδούκου
Ο Αλέξης Τσίπρας
Γιάννης Στουρνάρας: Όταν αρνήθηκα τη διοίκηση στην Τράπεζα Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το ΣΔΟΕ στη σύζυγό μου
Ο διοικητής της ΤτΕ αποκαλύπτει το παρασκήνιο των επιλογών για τη διοίκηση της τράπεζας και μιλά για τη ρήξη με την τότε κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι πιέσεις «δοκίμασαν» στην πράξη την ανεξαρτησία του θεσμικού του ρόλου
Τσίπρας και Στουρνάρας
Συνάντηση Ζαχαράκη με Γκιλφόιλ: «Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στην παιδεία είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον»
Η υπουργός Παιδείας και η πρέσβης των ΗΠΑ συζήτησαν για κοινές δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας
Κίμπερλι Γκιλφόιλ και Σοφία Ζαχαράκη
Βορίδης για Καρυστιανού: Δεν είναι κατανοητή η ταυτότητά της, ψαρεύει σε θολά νερά όπως ο Βελόπουλος
Ο πρώην υπουργός άσκησε κριτική στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ και στάθηκε στις δεσμεύσεις για μετανάστευση και εμπόριο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν στην Άγκυρα
Ο Μάκης Βορίδης