Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Κείμενο απολογισμού ΣΥΡΙΖΑ: Μας στοίχισε ο Βαρουφάκης, υποτιμήσαμε τη ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα μακροσκελές κείμενο Γιάννης Δραγασάκης, Αντώνης Μπαλτάς και Θοδωρής Δρίτσας κάνουν τον απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται στα λάθη που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα χρονικά σημεία και επιρρίπτουν ευθύνες και σε πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στο σχέδιο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η Ρωσία ίσως και η Κίνα θα βοηθούσαν την Ελλάδα. Αυτό, όμως διαψεύστηκε αφού ούτε η Κίνα ούτε και η Ρωσία ήταν διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν στρατηγικά συμφέροντα προχωρώντας σε αποφασιστικές πράξεις συμπαράστασης. 

Ευθύνες στον Γιάνη Βαρουφάκη

Το πρόσωπο στο οποίο επικεντρώνεται η κριτική είναι η Γιάνης Βαρουφάκης. Στο σχέδιο απολογισμού γίνεται λόγος για «ιδιάζουσα ευθύνη» στον Γιάνη Βαρουφάκη για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε στο κρίσιμο 7μηνο.

Ειδικά για το καλοκαίρι του 2015 και την υπογραφή του μνημονίου επισημαίνεται: «Η τελική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015 κατέληξε μεν σε επώδυνο συμβιβασμό –αφού όχι μόνο το μνημόνιο δεν καταργήθηκε αλλά υπογράφηκε νέο, με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό– αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από εκείνη που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα».

Υποτιμήσαμε τη ΝΔ

Στο κείμενο απολογισμού των τριών τονίζεται ακόμα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησαν την επίθεση που εξαπέλυσε η ΝΔ εναντίον της τότε κυβέρνησης τόσο για το Μάτι, όσο και για την Μάνδρα αλλά και για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί «τάξης και ασφάλειας», όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα ή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Γενικότερα ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων».

Τέλος για την ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές το κείμενο αναγνωρίζει «ως πολιτικά άστοχη την επιλογή να ταυτιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις