Τρίτη, 21 Μαΐ
25oC Αθήνα

Κεραμέως στη Βουλή: Ολιστική η μεταρρύθμιση και όχι μόνον εκπαιδευτική

Κεραμέως στη Βουλή: Ολιστική η μεταρρύθμιση και όχι μόνον εκπαιδευτική
Intime Αρχείο

Στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, λέγοντας ότι είναι μια ολιστική μεταρρύθμιση. «Στόχος από λύση ανάγκης για λίγους να καταστεί συνειδητή επιλογή για πολλούς», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Υπεραμυνόμενη η κ. Κεραμέως του νομοσχεδίου υπογράμμισε πως «εισηγούμαστε μια ολιστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί να αλλάξει τη νοοτροπία της κοινωνίας απέναντι στον τόσο σημαντικό πυλώνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Στόχος μας είναι από λύση ανάγκης για λίγους, να καταστεί συνειδητή επιλογή για πολλούς».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «ο κοινωνικός ανελκυστήρας της εκπαίδευσης δεν είναι ένας αλλά πολλοί με εναλλακτικές διαδρομές», χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως «μία μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει ολιστικά τον επαγγελματικό πυλώνα της εκπαίδευσης και επιχειρεί να θεραπεύσει τις διαχρονικές του παθογένειες, ώστε με συντονισμένες παρεμβάσεις να καταστήσει την επαγγελματική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση αναπτυξιακό εφαλτήριο στη συνείδηση της κοινωνίας και σύγχρονο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής».

«Ο ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών μας είναι ο χαμηλότερος σε όλη την ΕΕ. Το 30% δεν αποφοιτά ποτέ ενώ σχεδόν 25% των καταρτιζομένων των ΙΕΚ είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, που οδηγούνται στην επαγγελματική κατάρτιση για να βρουν δουλειά. Αυτή η στρέβλωση εκπορεύεται από μία κακώς εννοούμενη νοοτροπία, από ένα στερεότυπο, ότι η καταξίωση έρχεται μόνο με το πτυχίο πανεπιστημίου, και όχι από τεχνικές επαγγελματικές σπουδές», επεσήμανε η κ. Κεραμέως.

Κεραμέως: «Στενότερη σύνδεση με την αγορά εργασίας» 

Η υπουργός έθεσε ως κεντρική στόχευση σε όλα τα επίπεδα, τη «στενότερη σύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας», ενώ έμφαση έδωσε στην ενίσχυση του ΕΟΠΠΕΠ «ως εθνικού φορέα πιστοποίησης προσόντων και διασφάλισης της ποιότητας σε ΕΕΚ – ΔΒΜ».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι περισσότεροι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς συμφωνούν ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και επισήμανε ότι «τα σημεία απόκλισης εδράζονται κυρίως σε ιδεολογικές διαφορές και ταυτοτικές εμμονές, όπως ο ρόλος της αγοράς εργασίας στη διαμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η δυνατότητα να ακολουθήσει ένας νέος μετά το Γυμνάσιο τον δρόμο μίας επαγγελματικής σχολής κατάρτισης».

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «βαθιά ιδεολογική διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι γι’ αυτόν «το κοινωνικό ασανσέρ της παιδείας είναι ένα, και οδηγεί μόνο στο Πανεπιστήμιο, γι’ αυτό και έκανε τα πάντα για να μπουν όλοι με βαθμό ακόμα και με ένα και δύο.

«Ο κοινωνικός ανελκυστήρας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας για εμάς είναι πολλοί, με εναλλακτικές και αλληλοσυνδεόμενες διαδρομές. Σημασία έχει να μπορούν οι νέοι μας μέσα από τις επιλογές αυτές να ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, επιλογές που θα τους κάνουν μορφωμένους, καταρτισμένους, ευτυχισμένους, δημιουργικούς, επιλογές που θα τους οδηγήσουν σε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος μας με το παρόν νομοθέτημα», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις