Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ που θα δώσουν το «παρών»

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ που θα δώσουν το «παρών»

Στη Μητρόπολη Αθηνών είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα του Μεγάρου Μαξίμου και στις παρουσίες, από πλευράς ΝΔ, στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Μπορεί η ΝΔ να μην έχει εκδώσει «απαγορευτικό» σε υπουργούς και βουλευτές για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ιδιωτική κηδεία και η παρουσία όσων θα παρευρεθούν θα έχει καθαρά ιδιωτικό χαρακτήρα, ωστόσο τυχόν μαζική παρουσία «γαλάζιων» στελεχών είναι κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι θα… σηκώσει θόρυβο.

Η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση από την πλευρά της κυβέρνησης, με την παρουσία και του Αντιπροέδρου της, Παναγιώτη Πικραμένου, παράλληλα με αυτή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, «απελευθέρωσε» κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ήταν σκεπτικά για την παρουσία τους ή όχι σήμερα στην κηδεία.

Οι περιορισμένες προσκλήσεις και η διαδικασία για την παρουσία εντός της Μητρόπολης.

Δεδομένου ότι είναι η οικογένεια αυτή η οποία έχει υπό την ευθύνη της την οργάνωση της κηδείας και έχει προσβλέψει την παρουσία εντός του Μητροπολιτικού ναού, μόλις 50 ατόμων από την Ελλάδα, μένει να φανεί ποιοι πολιτικοί θα έχουν πρόσκληση για είσοδο στο ναό και ποιοι θα περιοριστούν σε απλό προσκύνημα στο Παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου βρίσκεται από τις 6 σήμερα το πρωί, και θα παραμείνει έως και τις 11:00, η σορός του τέως Βασιλιά.

Είσοδος μόνο με πρόσκληση

Συνολικά τα πρόσωπα που έχουν λάβει πρόσκληση από την οικογένεια για να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία είναι 187. Μεταξύ αυτών 11 εν ενεργεία βασιλείς και αρχηγοί κρατών αλλά και πρίγκιπες και διάδοχοι του στέμματος κ.α..

Με άλλα λόγια, μόνο όσοι έχουν την πρόσκληση θα μπορούν να μπουν στο εσωτερικό του ναού και όλοι οι υπόλοιποι που επιθυμούν να πουν το τελευταίο “αντίο” θα περιοριστούν σε παρουσία στο παρεκκλήσι, όπου θα εκτεθεί νωρίτερα σε προσκύνημα η σορός.

Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας ο σχεδιασμός είναι και οι 187 καλεσμένοι να μεταβούν οργανωμένα στη Μητρόπολη, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία.

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι υπουργοί που θα δώσουν το «παρών»

Όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Γεωργία, θα βρεθεί το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, για να αποτίσει φόρο τιμής, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ θα παραστεί και στην εξόδιο ακολουθία.

Πριν από τέσσερις ημέρες, ο Αντώνης Σαμαράς είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με την κυβερνητική απόφαση να ταφεί ως ιδιώτης ο τέως Βασιλιάς ως ιδιώτης, υπογραμμίζοντας ότι “οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους”. “Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες και σελίδες ολόκληρες»” ανέφερε, μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του στο Facebook, τονίζοντας ότι «ο θάνατος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου δεν πρέπει να διχάσει, μιας και δεν είναι πολιτικό κεφάλαιο που κλείνει τώρα. Έχει κλείσει από το 1974 όταν και ο λαός ψήφισε την κατάργηση της Βασιλείας» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Από πλευράς υπουργών, την πρόθεση του να παραστεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου έχει επιβεβαιώσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι, αν δεν ήταν σε αποστολή στο Κουβέιτ, θα πήγαινε στην κηδεία, και το παρών εκ μέρους της οικογένειας θα δώσει η σύζυγος του, Ευγενία Μανωλίδου.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ως και χθες στάθμιζε το αν θα μεταβεί ή όχι στη Μητρόπολη, όπως και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τη νύφη του τέως Βασιλιά Τατιάνα Μπλάτνικ και τον γιο του Νικόλαο.

Αντίθετα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσει το παρών.

Ποιοι βουλευτές θα παραστούν

Όσον αφορά στους βουλευτές της ΝΔ, με ανάρτηση του στα social media, έχει γνωστοποιήσει από χθες ότι θα παραστεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Επίσης, με δηλώσεις τους έχουν αποσαφηνίσει ότι θα πουν από κοντά το τελευταίο “αντίο” και οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος αλλά και η ευρωβουλευτής και βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, όπως και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Ερωτηματικό υπάρχει για τον βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και μία μερίδα βουλευτών που αναθεώρησε την πρόθεση της να παραστεί στην κηδεία.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Χρήστου Κέλλα, ο οποίος μόλις την Παρασκευή σε πηγαδάκι δημοσιογράφων και πολιτικών παραγόντων, δήλωνε κατηγορηματικά ότι θα δώσει το παρών σήμερα στη Μητρόπολη, κάτι που τελικά δεν θα πράξει.

Ανησυχία για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο σήμερα στην κηδεία και ταφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και για έναν ακόμη λόγο. Στην Αθήνα βρίσκονται δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από όλη την Ευρώπη, και ένα μεγάλο «στοίχημα» είναι η αξιοπρεπής εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο.

Στη Μητρόπολη, όπως και στο Τατόι, όλες τις προηγούμενες ημέρες στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού των χώρων. Ακόμη μεγαλύτερη η προσπάθεια στους Βασιλικούς τάφους, καθώς οι πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 είχαν αφήσει πίσω τους μεγάλες καταστροφές στον περιβάλλοντα χώρο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις