Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Κικίλιας για πυρκαγιές: 10 από τις 1.470 δεν πήγαν καλά και δοκίμασαν τις αντοχές μας

Κικίλιας για πυρκαγιές: 10 από τις 1.470 δεν πήγαν καλά και δοκίμασαν τις αντοχές μας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

«Σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε συγκεκριμένα:

«Από 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος μαζί με όλους τους άλλους, Αστυνομία, Λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εθελοντές, τους δημότες, τους πολίτες παλεύουν καθημερινά σε αυτές τις μάχες.

Αξίζει να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε σε μια προσπάθεια η οποία πολλές φορές είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Το λέω αυτό γιατί είδαμε ότι οι συνθήκες αυτές του ακραίου καύσωνα, δηλαδή η κλιματική κρίση που είναι εδώ μαζί -δυστυχώς με το ανθρώπινο χέρι, είτε εμπρησμών είτε αμέλειας εγκληματικής- έχουν οδηγήσει σε τεράστια πίεση αυτόν τον μήνα με πολλαπλές εστίες καθημερινά, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα και πολλές από αυτές τις μέρες, ειδικά αυτές στις οποίες είχαμε 44, 45, 46 βαθμούς καύσωνα μαζί με μποφόρ, δοκίμασαν τις αντοχές μας. Κάθε χρόνο είμαστε μία από τις μεσογειακές χώρες που δοκιμαζόμαστε από φωτιές από πυρκαγιές».

«Έχουμε δέκα πυρκαγιές που δεν πήγαν καλά και δοκίμασαν τα όρια της αντοχής των πολιτών πρώτα και μετά των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος» τόνισε ο κύριος Κικίλιας.

Για τη Ρόδο, όπου η φωτιά έκαιγε για 12 μέρες καταστρέφοντας τουλάχιστον 200.000 στρέμματα, ήτοι το 14,7% της έκτασης του νησιού, είπε:

«Δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση. Δέκα δεν αντιμετωπίστηκαν υπό αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες, και δυστυχώς με ανθρώπινο χέρι (…) Ήμασταν εκεί για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία. Για μια τόσο μεγάλης διάρκειας πυρκαγιά οι ζημιές ήταν πολύ λίγες αναλογικά, και φυσικά όλοι θα αποζημιωθούν στο ακέραιο.

Έχει ήδη ξεκινήσει από το κομμάτι της Γραμματείας Αρωγής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, από τα κλιμάκια, η καταγραφή των ζημιών που έγιναν».

Η νέα σεζόν θα μας βρει διαφορετικά

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η νέα σεζόν θα μας βρει διαφορετικά. Δηλαδή δεν είναι μόνο οι ποινές και τα πρόστιμα τα οποία θα δεκαπλασιαστούν και θα έχουν να κάνουν με τους εμπρηστές. Ανάλογες υποχρεώσεις έχει ένας πολίτης όταν από τον νόμο υποχρεούται να καθαρίσει το σπίτι του με τον περιβάλλοντα χώρο και αυτό δεν το κάνει.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό (…) Έχουμε 75 τραυματίες πυροσβέστες σε αυτή τη σεζόν ήδη. Άρα θεωρώ ότι υπάρχει και κοινωνική ευθύνη και υπευθυνότητα και πρέπει να προστατέψει η κοινωνία τους πολλούς».

Για το τι θα αλλάξει με τα πρόστιμα, ο κύριος Κικίλιας, αποσαφήνισε:

«Νομίζω ότι θα είναι ισόποσα με τα πρόστιμα τα οποία υφίστανται για την κακοποίηση των ζώων. Είδατε τι ριζική αλλαγή υπήρξε στη συμπεριφορά αυτών των λίγων, δυστυχώς έναντι των πολλών, όλων εμάς των φιλόζωων που δεν θέλουμε να βλέπουμε να κακοποιούνται ζώα.

Είδατε δυστυχώς ότι κοινωνική ευαισθησία έχουν οι πιο πολλοί σε μια κοινωνία – και στη χώρα μας, θεωρώ, υπάρχουν και εθελοντές. Διπλασιάστηκαν αυτοί οι οποίοι στηρίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και υπάρχει και η αναγνώριση σε αυτούς τους μαχητές, τους πυροσβέστες, καθημερινά σε μια μάχη.

Υπάρχουν και λίγοι οι οποίοι είναι αμετανόητοι και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τα δάση μας, την περιουσία μας και κυρίως την ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό

(…) Η πρόληψη είναι πιο σημαντική από την καταστολή».

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την επάρκεια των εναέριων μέσων αλλά και την παλαιότητα των Canadair, είπε:

«Δεν υπάρχει κριτική. Υπάρχει μια μικροπολιτική οπτική κάποιων οι οποίοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και μάλιστα σε σημείο τέτοιο που αυτό το οποίο παρέδωσαν απέχει “έτη φωτός”, από αυτό το οποίο έχουμε φτιάξει εμείς αυτά τα τέσσερα χρόνια (…) Έχουμε το σχέδιο ώστε όλα τα σώματα να ενεργούν από κοινού, με κοινή διοίκηση – ο στρατός ή αστυνομία, το Λιμενικό, Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ. Έχουμε το εργαλείο, το 112 που εκκενώνει εγκαίρως, που μπορεί να καλέσει ο πολίτης ή να στείλει (η υπηρεσία) μηνύματα στον πολίτη προκειμένου να απομακρυνθεί εγκαίρως. Έχουμε την εναέρια συνεργασία του Υπουργείου με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Έχουμε κομμάτι του σχεδίου το οποίο έχει να κάνει με τα εναέρια – αποκλειστικά αυτά τα οποία μας ανήκουν. Κάποια από αυτά είναι πολλών δεκαετιών, όπως τα Canadair, και αυτά τα οποία εκμισθώνει – 89 φέτος, πιο πολλά από κάθε άλλη χρονιά».

 

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις