Πολιτική

Κικίλιας: Θα εμβολιαστούν οι μαθητές για τη νέα χρονιά – Τέλος Μαΐου για τους 30-44 όλα τα εμβόλια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.

Μόνο για σήμερα είπε ότι ο αριθμός των εμβολιασμών θα φτάσει τους 112.000. 

Μάσκες για πολύ καιρό ακόμα 

Ο υπουργός Υγείας είπε πως πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Θα δούμε το θέμα των self test που χάθηκαν

Αναφορικά με κάποια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «Ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».

 

Εξασφαλισμένες οι δόσεις για το AstraZeneca

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η Ε.Ε. μετά τον Ιούνιο, τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνοντας πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο», υπογράμμισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια, επισημαίνοντας πως η έγκρισή του – όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας. Υπενθύμισε πως έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, γνωστοποίησε ο Υπουργός Υγείας. Συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

 

Θα εμβολιαστούν και οι μαθητές

Για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ, συνέχισε και προανήγγειλε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών. Μάλιστα, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Ερωτηθείς σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών, ξεκαθάρισε πως πάνω από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί. Παραδέχθηκε πως δεν τον ικανοποιεί το ποσοστό των υπολοίπων (νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού). Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς.

Όσοι γιατροί λένε να μη γίνουν τα εμβόλια, πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό του ασθενούς και να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεδομένου του ιατρικού απορρήτου, οφείλω να σεβαστώ την εισήγησή τους, είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μάλλον ο Θ. Κατσανέβας είχε νοσήσει πριν κάνει το εμβόλιο

Κληθείς να σχολιάσει τον θάνατο του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Κατσανέβα, από κορονοϊό, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Κικίλιας είπε πως «μάλλον είχε νοσήσει πριν κάνει το εμβόλιο». Ευκαιρίας δοθείσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, όπως και σε όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει ανθρώπους από την COVID-19.

Ερωτηθείς γιατί οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, δεν μπορούν να βγάλουν τη μάσκα, ο Υπουργός Υγείας απάντησε λακωνικά πως «όλα τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους».

Θα επιβραβευθούν οι υγειονομικοί

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας είπε πως θα υπάρξει εκ νέου επιβράβευση των υγειονομικών για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Το έκανε ήδη μία φορά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα το ξανακάνει και μελετώνται κι άλλοι τρόποι για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι. Και πρέπει να στηριχθούν με όλους τους τρόπους, είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλεξάνδρα Σδούκου κατά Αλέξη Τσίπρα για Μαδούρο: Τι συμφωνήθηκε το 2012 και τι συνέβη με τα αεροσκάφη της Βενεζουέλας
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έθεσε το ερώτημα ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Τσίπρα και στενών συνεργατών του με ανώτατα στελέχη του καθεστώτος της Βενεζουέλας, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία
Η Αλεξάνδρα Σδούκου 5
Νικήτας Κακλαμάνης: Η Βουλή θα επισκευάσει δύο κατοικίες στο Καστελλόριζο για εκπαιδευτικούς, αγροτικούς γιατρούς και νοσηλευτές
«Η έλλειψη διαθέσιμης στέγης αποτελεί ένα από τα κυριότερα εμπόδια για τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και παιδείας στα ακριτικά μας νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου
Ο Νικήτας Κακλαμάνης
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν δεχόμαστε απειλές» - Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για το Καστελόριζο
Μόνιμο ετήσιο κίνητρο 5.000 ευρώ για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ένστολους που υπηρετούν στο Καστελόριζο αλλά και κίνητρο εγκατάστασης και παραμονής 5.000 ευρώ ανά νοικοκυριό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο
187
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κεντρικό λογισμικό της «Ασπίδας του Αχιλλέα» θα είναι ελληνικό – Μεμψίμοιρες οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
«Θα παρουσιάσουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να γίνει το νησί πιο ανθεκτικό, πιο λειτουργικό και πιο ζωντανό όλο τον χρόνο» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο 28