Πολιτική

Κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων για τη πορεία της διαπραγμάτευσης

«Οι δανειστές κατηγορούν την Αθήνα για ασάφεια επί των οικονομικών της στοιχείων» αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, ενώ επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να μην έχουν συνολική εικόνα επί των ελληνικών εθνικών λογαριασμών.

Πηγές, τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από την σημερινή κυβέρνηση «δεν είναι εξαντλητικές» σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και ότι δεν παρέχουν επαρκή εικόνα. Επίσης, τα θεσμικά όργανα φέρονται να διαμαρτύρονται ότι οι ελληνικές αρχές δεν παρέχουν σαφή εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων των προτεινόμενων από ελληνικής πλευράς μεταρρυθμίσεων.

Για ορισμένα κράτη μέλη όπως οι χώρες της Βαλτικής, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, η διαδικασία «δεν οδηγείται πλέον πουθενά», αναφέρει το δημοσίευμα που καταλήγει σημειώνοντας τα εξής:

«Στο πλαίσιο αυτό, το Euro Working Group, κατά τη συνεδρίασή του στις 8 Απριλίου, ζήτησε από την Ελλάδα να επιταχύνει τις εργασίες προετοιμασίας της δέσμης μεταρρυθμίσεων για να παρουσιάσει τον πλήρη κατάλογο των μέτρων στο ερχόμενο Eurogroup. Παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι πρόκειται για τελεσίγραφο, πηγές αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα είναι έτοιμος, εάν η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειές της».

Ανάλογο δημοσίευμα στον Euobserver, με τίτλο «Η Ελλάδα αποπληρώνει το ΔΝΤ, αλλά η μελλοντική χρηματοδότηση παραμένει σε αμφιβολία», αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν μέσω συνεχιζόμενων συνομιλιών στις Βρυξέλλες επί των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και το ενδεχόμενο παροχής προς την Ελλάδα επιπλέον κεφαλαίων διάσωσης.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε προς τον Euobserver: «Φυσικά και έχουμε διαφορές σχετικά με τα μέτρα για την αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση ή τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τίποτα που θα μπορούσε να δημιουργήσει αδιέξοδο ή μια κατάσταση εκβιασμού». Ερωτηθείς εάν η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να εργαστεί επί των μεταρρυθμιστικών προτάσεων κατά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, δήλωσε: «Είναι μια πιθανότητα, αλλά ίσως όχι», συμπληρώνοντας: «Υπάρχει βέβαια μια αίσθηση του επείγοντος. Πρέπει να χαλαρώσουμε τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας. Αλλά δεν υπάρχει καμία ανάγκη υπερβολικής βιασύνης».

Δημοσίευμα τέλος στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, με τίτλο «Ελλάδα: Η Επιτροπή αναμένει πρόοδο τις επόμενες ημέρες», σημειώνει επιπλέον ότι, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα Helsinjin Sanomat, εσωτερικό σημείωμα της φινλανδικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Φινλανδία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας πριν από το τέλος του Ιουνίου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει «με τη σιωπηρή έγκριση των μελών της ευρωζώνης, σε μια διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσμα ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και νέα κόμματα αλλάζουν τις ισορροπίες – Μάχη για τη δεύτερη θέση θα δώσουν Τσίπρας και Καρυστιανού
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης η Βουλή θα μπορούσε να είναι επτακομματική ή ακόμη και εννεακομματική, ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών
καλπη
Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί γιατί δεν συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ: Δεν θα νομιμοποιήσω τη δολοφονία χαρακτήρα μου
«Δε μου δίνετε κανένα λόγο να εμπιστευτώ, ούτε στο ελάχιστο, ότι θα έχετε μια αντικειμενική προσέγγιση στα γεγονότα του 2015 και ότι σκοπός σας δεν θα είναι και σήμερα, να επιμείνετε στη συκοφαντία»
Αλέξης Τσίπρας 23
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος στα ψιλά γράμματα και σε παράτυπες πρακτικές για τα δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ
«Πλέον, ορίζεται ανώτατο ύψος που μπορεί να φτάσει ένα καταναλωτικό δάνειο όταν το ξεχρεώνεις και θα είναι μεταξύ 30%-50% πάνω από το κεφάλαιο το οποίο δανείστηκε ο συναλλασσόμενος με την τράπεζα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 32