Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

ΚΙΝΑΛ: Η ηρεμία πριν την καταιγίδα (;) Η στάση Βενιζέλου και ο ρόλος Παπανδρέου

ΚΙΝΑΛ: Η ηρεμία πριν την καταιγίδα (;) Η στάση Βενιζέλου και ο ρόλος Παπανδρέου

Όλοι στο Κίνημα Αλλαγής ξέρουν ότι η ηρεμία που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Η οποία καταιγίδα θα ξεσπάσει μετά τις εκλογές – αναλόγως, βέβαια, με το αποτέλεσμα. Διότι εάν αποδειχθεί ότι η ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου πρόσθεσε πόντους – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στο ΚΙΝΑΛ, τότε η συζήτηση θα γίνει με άλλους όρους και τα σύννεφα μπορεί να περάσουν… ξυστά.

Παράπονα ακούστηκαν πάντως στη συνεδρίαση του ΚΙΝΑΛ τόσο για το timing όσο και για τους χειρισμούς της κυρίας Γεννηματά, με την ίδια ν’ απαντά πως το ζήτημα ήταν πολιτικό κι όχι προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν, άλλωστε, να έρχεται σε ρήξη ο (όποιος) επικεφαλής με ένα από τα κορυφαία στελέχη του χώρου και να είναι «όλα καλά κι όλα ωραία». Όμως, ακόμη και υποστηρικτές του «μπλοκ» Βενιζέλου, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, έκαναν την κριτική τους κι έκλεισαν λέγοντας ότι προέχει η ενότητα εν όψει των εκλογών.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν, άλλωστε, τα περισσότερα κορυφαία και μη στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές συνεννοήσεις, ούτως ώστε να μην ανέβουν οι τόνοι κι αντιθέτως να δοθεί μια αίσθηση εκτόνωσης της έντασης, παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην πραγματικότητα.

Αυτό που θα κρίνει, άλλωστε, την απόφαση Γεννηματά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και μόνο. Πράγμα το οποίο γνωρίζει ο κ. Βενιζέλος και γι’ αυτό φαίνεται να τηρεί κι ο ίδιος στάση αναμονής. Ξεκαθάρισε πάντως σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με οποιοδήποτε τρόπο με τη ΝΔ ούτε να κάνει δικό του κόμμα, ενώ οι φήμες που κυκλοφορούν ότι προτρέπει άτομα του περιβάλλοντός του να στηρίξουν τη ΝΔ στις εκλογές μόνον ως υποβολιμιαίες μπορούν να θεωρηθούν.

Συνομιλητές του δείχνουν μάλιστα γι’ αυτές τις διαρροές προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δικαιολογηθεί η απόφαση Γεννηματά και να φανεί ότι ο κ. Βενιζέλος προκάλεσε τη ρήξη. Η απόφαση, ωστόσο, της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, κατά τους ίδιους, αποδεικνύει ότι δεν ήθελε τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή και γι’ αυτό εκείνος αντέδρασε. Στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, άλλωστε, επανέλαβε πολλές φορές με νόημα τη φράση: «Δεν με θέλουν».

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφεύγει να πάρει ανοιχτά θέση για τη ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου. Ο ίδιος, ως υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα – όπου εκλέγεται, ωστόσο, χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός – θα συμμετάσχει σε προεκλογικές εκδηλώσεις του ΚΙΝΑΛ, θέλοντας κι εκείνος ν’ ανταποκριθεί στο κάλεσμα ενότητας της κυρίας Γεννηματά.

Άλλωστε, ήταν μαζί με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στην τελευταία της περιοδεία πριν από το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και δη στην «έδρα» του, προκειμένου να στηριχθεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Ο οποίος, όμως, έχασε τελικά τη μάχη από τον Νεκτάριο Φαρμάκη της ΝΔ και πολλοί έδειξαν γι’ αυτή την εξέλιξη προς την πλευρά του Κώστα Σπηλιόπουλου, «αντάρτη» υποψηφίου που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και ανήκει στο περιβάλλον Βενιζέλου.

Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, φαίνεται πως ήδη έχει τοποθετηθεί στο δίλημμα που έχουν αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ και φαίνεται πως σχετίζεται με τη ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου: τι θα πράξει την επόμενη μέρα των εκλογών, ιδιαίτερα αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία. Ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να χρεώνει στη ΝΔ τη διακυβέρνηση Καραμανλή, η οποία, όπως έχει πει, το 2009 έριξε τη χώρα στα «βράχια» και τον ανάγκασε να συνομολογήσει το πρώτο μνημόνιο το 2010. Τούτο, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καλοβλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το τελευταίο διάστημα ασκεί σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και συντάσσεται με την άποψη Γεννηματά για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις