Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Η ηρεμία πριν την καταιγίδα (;) Η στάση Βενιζέλου και ο ρόλος Παπανδρέου

Όλοι στο Κίνημα Αλλαγής ξέρουν ότι η ηρεμία που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Η οποία καταιγίδα θα ξεσπάσει μετά τις εκλογές - αναλόγως, βέβαια, με το αποτέλεσμα. Διότι εάν αποδειχθεί ότι η ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου πρόσθεσε πόντους - κυριολεκτικά και μεταφορικά - στο ΚΙΝΑΛ, τότε η συζήτηση θα γίνει με άλλους όρους και τα σύννεφα μπορεί να περάσουν... ξυστά.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Παράπονα ακούστηκαν πάντως στη συνεδρίαση του ΚΙΝΑΛ τόσο για το timing όσο και για τους χειρισμούς της κυρίας Γεννηματά, με την ίδια ν’ απαντά πως το ζήτημα ήταν πολιτικό κι όχι προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν, άλλωστε, να έρχεται σε ρήξη ο (όποιος) επικεφαλής με ένα από τα κορυφαία στελέχη του χώρου και να είναι «όλα καλά κι όλα ωραία». Όμως, ακόμη και υποστηρικτές του «μπλοκ» Βενιζέλου, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, έκαναν την κριτική τους κι έκλεισαν λέγοντας ότι προέχει η ενότητα εν όψει των εκλογών.

[read4more]

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν, άλλωστε, τα περισσότερα κορυφαία και μη στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές συνεννοήσεις, ούτως ώστε να μην ανέβουν οι τόνοι κι αντιθέτως να δοθεί μια αίσθηση εκτόνωσης της έντασης, παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην πραγματικότητα.

Αυτό που θα κρίνει, άλλωστε, την απόφαση Γεννηματά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και μόνο. Πράγμα το οποίο γνωρίζει ο κ. Βενιζέλος και γι’ αυτό φαίνεται να τηρεί κι ο ίδιος στάση αναμονής. Ξεκαθάρισε πάντως σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με οποιοδήποτε τρόπο με τη ΝΔ ούτε να κάνει δικό του κόμμα, ενώ οι φήμες που κυκλοφορούν ότι προτρέπει άτομα του περιβάλλοντός του να στηρίξουν τη ΝΔ στις εκλογές μόνον ως υποβολιμιαίες μπορούν να θεωρηθούν.

Συνομιλητές του δείχνουν μάλιστα γι’ αυτές τις διαρροές προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δικαιολογηθεί η απόφαση Γεννηματά και να φανεί ότι ο κ. Βενιζέλος προκάλεσε τη ρήξη. Η απόφαση, ωστόσο, της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, κατά τους ίδιους, αποδεικνύει ότι δεν ήθελε τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή και γι’ αυτό εκείνος αντέδρασε. Στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, άλλωστε, επανέλαβε πολλές φορές με νόημα τη φράση: «Δεν με θέλουν».

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφεύγει να πάρει ανοιχτά θέση για τη ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου. Ο ίδιος, ως υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα – όπου εκλέγεται, ωστόσο, χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός – θα συμμετάσχει σε προεκλογικές εκδηλώσεις του ΚΙΝΑΛ, θέλοντας κι εκείνος ν’ ανταποκριθεί στο κάλεσμα ενότητας της κυρίας Γεννηματά.

Άλλωστε, ήταν μαζί με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στην τελευταία της περιοδεία πριν από το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και δη στην «έδρα» του, προκειμένου να στηριχθεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Ο οποίος, όμως, έχασε τελικά τη μάχη από τον Νεκτάριο Φαρμάκη της ΝΔ και πολλοί έδειξαν γι’ αυτή την εξέλιξη προς την πλευρά του Κώστα Σπηλιόπουλου, «αντάρτη» υποψηφίου που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και ανήκει στο περιβάλλον Βενιζέλου.

Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, φαίνεται πως ήδη έχει τοποθετηθεί στο δίλημμα που έχουν αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ και φαίνεται πως σχετίζεται με τη ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου: τι θα πράξει την επόμενη μέρα των εκλογών, ιδιαίτερα αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία. Ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να χρεώνει στη ΝΔ τη διακυβέρνηση Καραμανλή, η οποία, όπως έχει πει, το 2009 έριξε τη χώρα στα «βράχια» και τον ανάγκασε να συνομολογήσει το πρώτο μνημόνιο το 2010. Τούτο, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καλοβλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το τελευταίο διάστημα ασκεί σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και συντάσσεται με την άποψη Γεννηματά για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κύκλοι Καρυστιανού κατά Λιάγκα: Στην εκδήλωση της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» είδε μόνο γραφικούς και ψεκασμένους
«Θα τον συμβουλεύαμε να μην αναφέρει στον αέρα ότι παρακολούθησε μόλις για ένα τέταρτο, μία δίωρη πολιτική εκδήλωση, την οποία σχολίαζε επί μισή ώρα στο πρωϊνάδικό του»
Μαρία Καρυστιανού 50
Μαρία Γρατσία: «Υπάρχουν γονείς και τραυματίες των Τεμπών οι οποίοι υπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη του κόμματος της Καρυστιανού»
«Οι αναφορές οι οποίες κάνουν μνεία ακραίων προσεγγίσεων είναι άτοπες και καθόλα αβάσιμες, κριτήριο λοιπόν δεν είναι ούτε το Δεξιά ούτε το Αριστερά», είπε η δικηγόρος
Γρατσια
«Κανένας αιφνιδιασμός της Κοβέσι» - Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην επιστολή διαμαρτυρίας για την τροπολογία για τα πολιτικά πρόσωπα
Η απάντηση του υπουργείου ήρθε μετά την επιστολή που έστειλε η Εισαγγελέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας «σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Λάουρα Κοβέσι 11
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλεύτριες μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε στη Βουλή – «Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση»
«Ευγνώμων στις νοσηλεύτριες, τους γιατρούς που μας φροντίζουν. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις αμέτρητες ευχές. Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση και συνεχίζουμε τη δουλειά, για όσα οφείλουμε στους πολίτες»
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη
Νέα ανάρτηση Τσίπρα για το κόμμα του με σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου - «Στο ραντεβού με την Ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί»
«Στο ραντεβού με την ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του. Μια φράση που αγαπούσε να χρησιμοποιεί ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ
Αλέξης Τσίπρας 41
Μαρία Καρυστιανού: «Στελέχη του κινήματός μας είναι αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα που θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας»
Σε διευκρινίσεις για τα στελέχη του προχώρησε το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα, που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν και να παρουσιάσουν θέσεις μεμονωμένων υποστηρικτών του Κινήματος ως θέσεις του ίδιου του Κινήματος»
Η Μαρία Καρυστιανού 17
Αλέξης Τσίπρας: Η εκδήλωση για το νέο κόμμα την Τρίτη στο Θησείο και ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα
Με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος την Τρίτη στο Θησείο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για μια σειρά δημόσιες παρεμβάσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις και δράσεις που θα κλιμακωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα
O Αλέξης Τσίπρας 18
Επιστολή Κοβέσι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροπολογία Φλωρίδη: «Σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καταγγέλλει αρνητικές επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και τη λειτουργία της στην Ελλάδα - Στο στόχαστρο οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Λάουρα Κοβέσι και Γιώργος Φλωρίδης 19