Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κίτρινη κάρτα του Νίκου Φίλη σε “καθαρή έξοδο” και Σκοπιανό

Κίτρινη κάρτα του Νίκου Φίλη σε “καθαρή έξοδο” και Σκοπιανό

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε δύο από τα σημαντικότερα κεφάλαια της πολιτικής της: το θέμα της πΔΓΜ και του τέλους της εποχής των μνημονίων, αφήνει σήμερα ο Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ξανά σκιές σε κρίσιμους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μιλώντας στο ραδιόφωνο “Θέμα 104,6” ο κ. Φίλης επικρίνει Τσίπρα-Κοτζιά για ελλιπή ενημέρωση στο Σκοπιανό. Επιπλέον τονίζει ότι αν δεν ρυθμιστεί ο “βρόχος” του χρέους η “καθαρή έξοδος” είναι αμφίβολη.

Ζήτησε να περάσει “ακόμα και με 200 ναι” η συμφωνία με την πΓΔΜ. “Θέλω επίσημη ενημέρωση” από τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών, λέει. Συμπλήρωσε, εξάλλου, με νόημα ότι δεν συνεδρίασε ούτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα πρέπει να ψηφιστεί “με το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ακόμα και με 200 βουλευτές”. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει εκείνον που στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τις 180 θετικές ψήφους.

“Εάν οι βουλευτές ψηφίσουν με τη συνείδησή τους η πλειοψηφία θα είναι πολύ μεγάλη. Αν μπουν κομματικές γραμμές τότε θα είναι άλλο το αποτέλεσμα. Το Σύνταγμα δεν επιβάλει 180. Η καλή πολιτική σκοπιμότητα επιβάλει να επιδιώξουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Βουλή. Να περάσει και με 200” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η ανάγκη επίλυσης του Σκοπιανού “ξεκίνησε με αρνητικό συσχετισμό στην κοινωνία από τους φόβους -μερικοί εκ των οποίων είναι πραγματικοί- η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κλείσει το Μακεδονικό με επωφελείς εθνικά όρους”.

“Πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση”

Ο πρώην υπουργός τόνισε, επίσης, ότι “δεν γνωρίζω ποιο είναι το timing, τί έχει συμφωνηθεί και τί απομένει. Έχω εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση κάνει τις κατάλληλες κινήσεις. Η συμφωνία είναι κάτι που αφορά εν συνόλω την κυβέρνηση και πρώτα απ’ όλα τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κοτζιάς έφερε σε πέρας τη δουλειά που του ανέθεσαν” είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: “έχω πολιτική βούληση να υπάρξει συμφωνία γιατί η χώρα μας με ένα σκηνικό αστάθειας στην περιοχή, πρέπει να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας, ότι λύνει χρονίζοντα ζητήματα”.

Αμφίβολη η έξοδος αν δεν ρυθμιστεί ο βρόχος του χρέους

Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι υπάρχει “αλλαγή σκηνικού” για το χρέος, το οποίο χαρακτήρισε “βρόχο”. “Αν δεν ρυθμιστεί, όλη η έξοδος τελεί υπό το καθεστώς μιας μεγάλης αμφιβολίας διότι βγαίνουμε μεν αλλά πώς θα έρθουν επενδύσεις, βγαίνουμε αλλά με πλεονάσματα έως και 5,2% στο τέλος”, είπε ο πρώην υπουργός.

“Όχι άλλες μειώσεις σε συντάξεις…”

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί για την επιλογή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου ο Νίκος Φίλης υποστήριξε: “δεν πιαστήκαμε τότε κορόιδα, είναι πολιτικές επιλογές”. Έθεσε ως στόχο πάντως “να θέσουμε το ζήτημα να μην περικοπούν συντάξεις και αφορολόγητο”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις