Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κιβωτός του Κόσμου: Σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό – Οι σκέψεις για την επόμενη μέρα

Κιβωτός του Κόσμου: Σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό – Οι σκέψεις για την επόμενη μέρα

Σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα (21.11.2022) το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τίθεται επί τάπητος το θέμα των προνοιακών δομών και ειδικότερα της «Κιβωτού του Κόσμου», στον απόηχο των καταγγελιών παιδιών για πράξεις κακοποίησης και ασέλγειας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αρμόδια υφυπουργού Δόμνα Μιχαηλίδου και άλλους παράγοντες, επιχειρούν να βρουν λύσεις, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» και να μη μείνουν στο δρόμο.

Όσον αφορά στις ίδιες τις καταγγελίες για ανθρώπους της “Κιβωτού του Κόσμου” η κυβέρνηση παραπέμπει στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα εξετάσει την υπόθεση, κι ενώ συνεχίζονται και οι έρευνες των διωκτικών αρχών.

Προς αλλαγή ΔΣ στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η πρόθεση της πολιτείας δεν είναι να σταματήσει η χρηματοδοτική στήριξη της δομής, η οποία φιλοξενεί πολλά παιδιά που έχουν ανάγκη στέγασης, φαγητού και φροντίδας.

Μεταξύ των προτάσεων, που θα συζητηθούν σήμερα, είναι, ανάλογα και με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, να αλλάξει προσωρινά η διοίκηση της δομής και να οριστεί και ειδικός επόπτης.

Αμείλικτα ερωτήματα

Ωστόσο, το θέμα της «Κιβωτού του Κόσμου» ανέδειξε μια σειρά αρρυθμιών και αστοχιών όσον αφορά στον έλεγχο του κράτους σε προνοιακές δομές και ΜΚΟ που ασχολούνται με παιδιά, και τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά.

Ελέγχονται πραγματικά οι δομές αυτές για το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν;

Υπάρχει η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτές;

Γίνεται έλεγχος των οικονομικών τους (κρατικές ενισχύσεις, χορηγίες κλπ) και του πως αξιοποιούνται;

Με αφορμή τις καταγγελίες για την “Κιβωτό του Κόσμου”, θα ακολουθήσει “σαφάρι” ελέγχων και στις άλλες προνοιακές δομές αλλά και ευρύτερα στις σχετικές με παιδιά, ΜΚΟ;

Θα αναληφθούν περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης και της ενίσχυσης του θεσμού των αναδόχων;

Το στοίχημα της… «αποϊδρυματοποίησης»

“Πράγματι, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, μια συζήτηση για το πώς θα πρέπει με κινήσεις, με πλαίσιο, με κίνητρα, να ενθαρρύνουμε την πιο έγκαιρη και γρήγορη αποϊδρυματοποίηση… Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου έχει προωθήσει σχετικές θεσμικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών θα αναθέσει τον φάκελο της υπόθεσης σε εισαγγελέα ανηλίκων.

Τα επόμενα βήματα του εισαγγελέα ανηλίκων θα είναι η κλήτευση μαρτύρων από δομές τις «Κιβωτού του Κόσμου», ενδεχομένως και άλλων παιδιών ως μαρτύρων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις