Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Κώδικες …

Κώδικες …

Άκουγα τον υπουργό προστασίας του πολίτη και επιφανή εγκληματολόγο, Γιάννη Πανούση, να λέει τη .. μοίρα του στυγερού παιδοκτόνου και δεν πίστευα ότι αυτά ήταν δημόσια λόγια ενός πανεπιστημιακού μεν αλλά στην παρούσα φάση ενός θεσμικού εκπροσώπου των υπηρεσιών ασφαλείας .

«Όταν σκοτώσεις τη μάνα σου ή το παιδί σου… και όλα αυτά, με βιασμούς ή τέτοιου είδους δολοφονίες… Υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Άρα γι’ αυτό σας είπα ότι εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του δράστη» . Χρειάστηκε να το ξανακούσω και να το διαβάσω για να πειστώ ότι ειπώθηκε .

Πρόκειται για μια λίγο επιστημονική και περισσότερο εμπειρική βάσιμη παρατήρηση της οποίας η δημόσια εκφορά ξένισε δεδομένης της ευαισθησίας του συγκεκριμένου καθηγητή αλλά και της θέσης που κατέχει ως υπουργού επιφορτισμένου να αποτρέπει, με τους καθ ΄ύλην συναρμοδίους, προβλέψεις όπως η παραπάνω .

Σε μια παρεμφερή και ίσως λιγότερο φρικιαστική περίπτωση , αυτήν του Δουρή , προ εικοσαετίας συνάντησα τον βιαστή παιδοκτόνο ,μέσα στο κελί του στο Αργος, μετά από ειδική άδεια . Ο αξιωματούχος που την ενέκρινε εκτιμούσε επίσης, αλλά όχι δημοσίως, αυτά που προβλέπει τώρα ο Γ. Πανούσης . Και ζήτησε να μάθει αν είχε τηρηθεί αυστηρά το πρωτόκολλο προστασίας του από αυτοκτονία .

Ο Δουρής, ύστερα από λίγους μήνες όντως βρέθηκε απαγχονισμένος στις φυλακές . Παρέμεινε ανεξακρίβωτο αν αυτό ήταν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του κώδικα τιμής των φυλακών εντός ή εκτός εισαγωγικών , όπως παρατηρεί τώρα ο κ. Πανούσης. Λειτούργησε όμως ως μια πηγαία ικανοποίηση δημοσίου αισθήματος, που δοκιμάζεται άγρια σ’ αυτές τις απάνθρωπες περιπτώσεις.

Γι αυτό ίσως ο κ Πανούσης έπρεπε να μείνει στα όσα έμειναν στο περιθώριο της δήλωσης του . Ότι δηλαδή «δεν μπορεί κανείς ούτε να το αναλύσει εγκληματολογικά, ούτε ποινικά, ούτε κοινωνικά. Μιλάμε για μια ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά. Άρα περνάμε σε μία σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης η οποία δεν έχει αντικείμενο εξέτασης. Δεν έχει τίποτα να πεις». Αυτά ήταν αρκετά .

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε