Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Κωδικός «ακρίβεια» – Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στις εταιρείες που αισχροκερδούν

Κωδικός «ακρίβεια» – Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στις εταιρείες που αισχροκερδούν

Την μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας αποτυπώνει η νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σούπερ μάρκετ.

Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθεώρησε την εφαρμογή των πρωτοβουλιών «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και «Καλάθι του Νοικοκυριού» σε σούπερ μάρκετ της επαρχίας, στη Φθιώτιδα, και ενημερώθηκε και για την πορεία των τιμών, ειδικότερα στα βασικά αγαθά.

Η μάστιγα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών, κι ενώ πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα, θέτει και την κυβέρνηση σε συναγερμό, δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών, οι οποίοι ζητούν αποτελεσματικότερη παρέμβαση.

Κ. Μητσοτάκης: «Το 2024 θα είναι μια καλύτερη χρονιά»

«Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητές μας προκειμένου να πολεμήσουμε το “τέρας” της ακρίβειας, με εξαντλητικούς ελέγχους και με σκληρά πρόστιμα, όσο μεγάλες και αν είναι οι εταιρίες που θα χρειαστεί να τα καταβάλλουν. Διότι εδώ, πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία για να αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές, θα βρουν απέναντί τους το κράτος» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τα Καμμένα Βούρλα, εκτιμώντας ότι οι έλεγχοι και οι πιέσεις στις εταιρείες θα έχουν αποτελέσματα.

«Πιστεύω πραγματικά ότι το 2024 θα είναι μια καλύτερη χρονιά, και στο μέτωπο του πληθωρισμού, για να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα στοιχεία για ελέγχους και πρόστιμα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20.639 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1.629 παραβάσεις.

Συνολικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 9.327.600 ευρώ, εκ των οποίων τα 5.348.000 κατευθύνονται ήδη προς τα ταμεία του κράτους (έχουν εξοφληθεί 3.220.000 και έχουν βεβαιωθεί για εξόφληση 2.120.000 ευρώ).

Φτάνουν όμως τα πρόστιμα για να αναχαιτιστεί το κύμα αισχροκέρδειας από κάποιες εταιρείες; «Είναι ένα μέτρο που αποδίδει και παράλληλα εντείνουμε τους ελέγχους» απαντά στέλεχος της κυβέρνησης στο newsit.gr.

Θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των επίμαχων προϊόντων…;

Στις επαφές τους με τους πολίτες οι βουλευτές όλων των κομμάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με την μεγάλη αγωνία των πολιτών για το υψηλό κόστος διαβίωσης και τον «εφιάλτη» του σούπερ μάρκετ.

Στον απόηχο των προστίμων προς εταιρείες για αισχροκέρδεια, οι πολίτες και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και το ΠΑΣΟΚ δια του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα προϊόντα επί των οποίων επιβλήθηκαν οι χρηματικές ποινές, ώστε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές και να αντιδράσουν αναλόγως.

Ο νόμος 5045 του 2023 είναι συγκεκριμένος και προβλέπει μόνο δημοσιοποίηση των εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα άνω των 50.000 ευρώ, είναι η θέση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο επισημαίνει ότι σε περίπτωση δημοσιοποίησης ενός κωδικού μίας συγκεκριμένης μάρκας προϊόντος θα υπήρχε ο κίνδυνος «τιμωρίας» και των άλλων κωδικών της ίδιας μάρκας, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην αγορά.

«Δημοσιοποιούνται τα ονόματα των εταιρειών. Ως προς τους κωδικούς αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι στις περιπτώσεις μεγάλων προστίμων, οι κωδικοί αυτοί μπαίνουν στην πρωτοβουλία για τη μόνιμη μείωση τιμής. Άρα, είναι διπλό το κέρδος. Και εισπράξεις από τα πρόστιμα αλλά και περαιτέρω μείωση των τιμών στη συνέχεια, με τη σταθερή μείωση τιμής, τουλάχιστον 5%» περιορίστηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις