Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

“Κοινό μέτωπο” Σαμαρά – Βενιζέλου – Ρητό “όχι” σε νέα μέτρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EYROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EYROKINISSI

Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος εφανίζονται εντελώς αρνητικοί απέναντι στην τρόικα και στο ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα.

Πιο αναλυτικά, μετά τον πρωθυπουργό, “όχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα” είπε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για το Λουξεμβούργο, όπου θα πάρει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

“Είναι προσβλητικό για τις θυσίες του Ελληνικού λαού, υπονομευτικό των προσπαθειών μας και βλαπτικό για την Ευρωζώνη συνολικά το σκηνικό που πάει να στηθεί με την Ελλάδα”

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα “Είναι προσβλητικό για τις θυσίες του Ελληνικού λαού, υπονομευτικό των προσπαθειών μας και βλαπτικό για την Ευρωζώνη συνολικά το σκηνικό που πάει να στηθεί με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο μιας διεθνούς συζήτησης που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό” και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα έχει ήδη διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση μετά από μια δημοσιονομική προσαρμογή μοναδική σε μέγεθος και ταχύτητα, με πολύ βαρύ τίμημα πολιτικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό. Όλα τώρα κρίνονται στην ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Οποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει το προφανές, κάνει κακό στην ευρωπαϊκή υπόθεση ενόψει και ευρωπαϊκών εκλογών.Η θέση μας είναι απλή, καθαρή, δίκαιη. Όχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όχι σε οτιδήποτε ανακόπτει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί την ανεργία. Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και μια ανταγωνιστική, παραγωγική οικονομία. Αυτή είναι και θα είναι έως το τέλος η εθνική διαπραγματευτική γραμμή”.

Σαμαράς: Δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων

Όχι στα νέα μέτρα επιμένει ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με το Έθνος, χαρακτηριστική των προθέσεών του είναι η φράση του σε συνομιλία που είχε με τους συνεργάτες του.

“Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε”

«Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε. Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο» είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στην Κ.Ο. της ΝΔ υπάρχει… «αντάρτικο», με βουλευτές να διαμηνύουν σε υπουργούς ότι οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί και δε μπορούν να στηρίξουν νέα μέτρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να «παίξει» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, το οποίο πιθανόν να συνοδεύεται από νέα μέτρα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο, αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση και να θέσει το σύνολο των θεμάτων στην καγκελάριο Μέρκελ ενώ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με την Κριστίν Λαγκάρντ.

“Οι δανειστές τα έχουν συνεννοημένα μεταξύ τους και κάθε φορά αναλαμβάνουν ο ένας το ρόλο του κακού και ο άλλος το ρόλο του καλού”

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την τακτική που ακολουθούν τα στελέχη της τρόικας ήταν ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ο κ. Ρουμελιώτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο” σημείωσε πως οι δανειστές γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς καθώς και ότι “κούρεμα” χρέους δεν θα υπάρξει ούτε μετά τις Ευρωεκλογές.

“Αυτά είναι συνεννοημένα μεταξύ τους, κάθε φορά που έρχονται εδώ αναλαμβάνουν ο ένας το ρόλο του κακού και ο άλλος το ρόλο του καλού. Αυτή τη φορά έχει αναλάβει το ρόλο του καλού το ΔΝΤ και τον ρόλο του κακού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, υποστήριξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το οργισμένο τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά στην Κριστίν Λαγκάρντ – Το «χαρτί» Τσίπρας και η κόκκινη γραμμή για νέα μέτρα

Στουρνάρας: “Κόλαση μέχρι τον Ιούνιο”

“Δεν εκβιαζόμαστε!” – Με… εντολή Σαμαρά, επτά υπουργοί σηκώνουν μπαϊράκι στην τρόικα – Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο… Ματίας Μορς

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε