Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κοινωνικό Μέρισμα – ΕΝΦΙΑ στη Βουλή – Τα κριτήρια και οι μειώσεις

Κοινωνικό Μέρισμα – ΕΝΦΙΑ στη Βουλή – Τα κριτήρια και οι μειώσεις

ΕΝΦΙΑ και Κοινωνικό Μέρισμα 2018 ανακοινώθηκαν με πανηγυρικό τρόπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί και να ειρωνευθεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δεν ήταν παρών στην ομιλία του στην Βουλή.

Οι τροπολογίες για το Κοινωνικό Μέρισμα και τον ΕΝΦΙΑ έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αναφερόμενος στο Κοινωνικό Μέρισμα από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για 710 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν με κριτήρια αντίστοιχα με τα περσινά. Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί ως τις 21 Δεκεμβρίου. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή και θα αναφερθεί και στην τροπολογία για την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Δείτε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Βουλή σχολιάζοντας την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα έδρανα. «Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή και σχολιάζοντας την απουσία του προέδρου της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην τροπολογία που κατατέθηκε για την ανακούφιση των πληγέντων στο Μάτι. Μάλιστα, είπε ότι σύντομα με την βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ανεγερθεί νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.

Κοινωνικό Μέρισμα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Αναφέρθηκε επίσης στο Κοινωνικό Μέρισμα και την τροπολογία που κατατέθηκε που είναι όπως είπε πιστή αντιγραφή της περσινής. Αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατομμυρίων ευρώ και μπορεί να υπάρξει και αύξηση του ποσού όπως υπήρξε και πέρυσι. Το ακριβές ύψος θα καθοριστεί με ΚΥΑ που θα έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα έτσι ώστε την Τρίτη να ανοίξει η πλατφόρμα για να γίνουν οι αιτήσεις έτσι ώστε στις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους. Θα αφορά σημαντικό μέρος των πιο αδύναμων περίπου 1,3 με 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δηλαδή 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

ΕΝΦΙΑ: Επίθεση στη ΝΔ

«Σήμερα βρίσκεστε στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας να έρχεστε και να ψηφίζετε ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ και λέγατε ότι δεν θα ψηφιστούν», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση. Είπε ειδικότερα για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης. «Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

– Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες».

«Για να γίνω πιο σαφής» συνέχισε ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα εξής παραδείγματα:

«- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224. Δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. Δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. Δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα».

«Εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς, μια ταξική μονομέρεια που αφορά 5,5 εκατομμύρια, ενώ η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μια ελίτ ολίγων, εκλεκτών», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Στις παραπάνω μειώσεις να προσθέσετε μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει και έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο – προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο για το 2020».

Το 2020 επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ 20%

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σε όλες τις παραπάνω μειώσεις πρέπει να προστεθεί «μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει και έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο, προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο για το 2020. Έτσι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%. Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ότι βλέπουν σήμερα. Θα αναρωτιέστε όμως γιατί δε προψηφίζουμε σήμερα και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Η απάντηση είναι πολύ απλή έντιμη και καθαρή. Εμείς στον ελληνικό λαό, το περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα. Και τα υλοποιούμε ένα προς ένα. Και μάλιστα τα είπαμε και πιο μαζεμένα από όσο τελικά κάνουμε. Μιλήσαμε για μέτρα 700 περίπου εκκατομυρίων το 2019, προκύπτει τελικά μεγαλύτερος χώρος 900 εκ για τα ίδια μέτρα. Εμείς δεν είπαμε ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ που είναι σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και θα διαλύσουν την αυτοδιοίκηση».

Δείτε την τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/11/tropologia.pdf”]

Όλα τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για το Κοινωνικό Μέρισμα

Τα πάντα είναι ήδη σχεδιασμένα και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα υποδεχθεί φέτος τις αιτήσεις των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος είναι έτοιμη και οι πύλες της αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όσοι πάντως την επισκέπτονται σήμερα στη διεύθυνση : www.koinonikomerisma.gr διαβάζουν τα εξής: «Η πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της θα ανακοινωθεί σε μελλοντικά δελτία τύπου».

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, από το υπερπλεόνασμα των 885 εκατ. ευρώ που εμφάνισε ο προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το περυσινό μοντέλο καταβολής επιδόματος στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες με κριτήρια εισοδήματος, περιουσιακά και καταθέσεων. Παράλληλα, εξετάζεται ένα ποσό από το φετινό κοινωνικό μέρισμα να διατεθεί για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, πιστοποιούν σημαντική υπέρβαση στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο σε 6,435 δις ευρώ έναντι στόχου για 4,749 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης των 1,686 δις ευρώ α τροφοδοτείται από την υστέρηση των δαπανών ΠΔΕ κατά 1,321 δις ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να οριστικοποιήσει εντός των επομένων δέκα ημερών τις αποφάσεις του ώστε να ψηφιστεί η σχετική διάταξη νόμου από τη Βουλή, να εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα ανοίγουν το δρόμο για την υποβολή των αιτήσεων και να προλάβουν οι υπηρεσίες να πληρώσουν το μέρισμα στους δικαιούχους μέρισμα εντός Δεκεμβρίου ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στο 2019.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κοινωνικό μέρισμα από 250 έως και 1.350 ευρώ χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους με τα παρακάτω κριτήρια:

1. Εισοδηματικά. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος προσαυξανόμενο, για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Συγκεκριμένα το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει:

– τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος

– τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

– τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

– τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη

– τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

– τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη

– τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

2. Ακίνητα : Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

3. Κινητή περιουσία: Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ.

Τι προβλέπεται για τον ΕΝΦΙΑ

Η σχετική ρύθμιση για την μείωση του ΕΝΦΙΑ φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου. Μαζί με την εν λόγω τροπολογία, υπάρχει ρύθμιση για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα.. Με τις διατάξεις της τροπολογίας του ΕΝΦΙΑ εξαιρούνται και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό φόρο.

Το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ για το 2019. Η μεγαλύτερη έκπτωση 30% εφαρμόζεται στους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 3,5 εκατ. ενώ όσο αυξάνεται το ύψος της ακίνητης περιουσίας τόσο περιορίζεται η έκπτωση για να σβήσει λίγο πάνω από τις 200.000 ευρώ.
Περίπου 500.00 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία πάνω 200.000 ευρώ δεν θα δουν καμία απολύτως ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Οι επιχειρήσεις

Με διατάξεις άλλης τροπολογίας προβλέπεται η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από το 29% που βρίσκεται σήμερα, σε 25% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα. Ο συντελεστής μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από τα εισόδημα του φορολογικού έτους 2019 για τα οποία ο συντελεστής ορίζεται σε 28%.
Από τις διατάξεις για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις προκύπτουν απώλειες εσόδων 142 εκατ. για το φορολογικό έτος 2019, 247 εκατ. για το φορολογικ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις