Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κομισιόν για παρακολουθήσεις: Περιμένουμε να εξεταστούν διεξοδικά

Κομισιόν για παρακολουθήσεις: Περιμένουμε να εξεταστούν διεξοδικά

Τη διεξαγωγή κάθε υπόθεσης παρακολούθησης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών ζητά η Κομισιόν. «Η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ», σημείωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Ανίτα Χίπερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, ρωτήθηκε σήμερα για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα. Και τόνισε πως η θέση της Επιτροπής είναι ξεκάθαρη: Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη.

Η απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν:

«Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Τέλος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις