Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Κομισιόν σε Τουρκία: Στέλνετε λάθος μήνυμα – Αν θέλετε, πηγαίνετε στη Χάγη

Κομισιόν σε Τουρκία: Στέλνετε λάθος μήνυμα – Αν θέλετε, πηγαίνετε στη Χάγη

Να… ηρεμήσει καλεί την Τουρκία η Κομισιόν μετά το προκλητικό κρεσέντο της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τη NAVTEX για σεισμικές έρευνες κοντά και στο Καστελόριζο.

«Στέλνετε λάθος μήνυμα» ήταν το… μήνυμα που έστειλε η Κομισιόν στην Τουρκία, ζητώντας της να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των διαφορών της, προσφεύγοντας, αν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Click4more Χατζηβασιλείου στο newsit.gr: Οι 3 παράγοντες που θα κρίνουν τα πάντα στο μυαλό του Ερντογάν

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασραλί, ξεκαθάρισε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει.

«Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σημείωσε δε ότι «σύμφωνα με το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη», κατέληξε.

Πηγή: hellasjournal.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις